Zupa z kurkami i makaronem
Ostatnio kupiłam kurki i zastanawiałam się, cóż z nimi zrobić. Od razu nasuwa się mi na myśl jakiś makaron, czy po prostu jajecznica na maśle z kurkami. Doszłam jednak do wniosku, że czas na coś nowego – i stanęło na zupie. Jeszcze nigdy nie jadłam kurkowej. A zapewniam, że kurkowa z makaronem i boczkiem to świetna sprawa
Składniki:
- 300 g kurek
- 1 szklanka makaronu (użyłam drobnych świderek)
- 50 g boczku wędzonego
- 1 cebula średniej wielkości
- 1/3 szklanka śmietany 30 %
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy boczek się zarumieni, zdejmujemy go z patelni, a na powstały tłuszcz dodajemy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po około 3 minutach dodajemy oczyszczone kurki i smażymy przez 5 minut. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy zawartość patelni i prędzej usmażony boczek. Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem i zagotowujemy. Wrzucamy posiekana natkę pietruszki i mieszamy. Do miseczek wrzucamy ugotowany do miękkości makaron i nalewamy zupę. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.