Makaron orecchiette z klopsikami, jarmużem i chili
Tętniące kolorami dania cieszą oczy i mają mnóstwo witamin. Sezonowe, pachnące słońcem pomidory to najlepsze dobro jakim możemy się cieszyć o tej porze roku, a zatem zachęcam do smakowania ich w każdym wydaniu, bo sezon niedługo się skończy
Jarmuż, to dla mnie wciąż składnik nieodkryty. Niby znam, gotuję. ale tak naprawdę dość rzadko gości w mojej kuchni, a więc tym bardziej się cieszę, że w tym przepisie jest, bo zawsze to więcej możliwości do smakowania tego zdrowego warzywa.
Cieszmy się latem, gotujcie kolorowo, smacznie i MAKARONOWO
Składniki (4 porcje):
- 500 g makaronu orecchiette (lub podobnego krótkiego)
- 150 g posiekanego jarmużu
- 150 g pomidorów cherry
- 1 duża czerwona papryczka chili pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
- 1 cytryna (oddzielnie sok i otarta skórka)
- 75 g startego parmezanu
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Klopsy:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała kajzerka namoczona w mleku
- 1 cebula posiekana i zeszklona na maśle
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Klopsy: Miękką bułkę namoczoną w mleku dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Podsmażoną cebulę (gdy ostygnie), dodajemy do miski z mięsem. Wbijamy jajko, doprawiamy obficie solą i pieprzem i zaczynamy dokładnie wyrabiać mięso. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwilżamy ręce w zimnej wodzie i zaczynamy formować małe klopsiki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące i partiami smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Gotowe klopsy odkładamy na bok.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy makaron. W tym samym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i koper włoski i podsmażamy około 1- 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy sok z cytryny oraz pomidory, podsmażamy 2 minuty. Wyłączamy gaz i odstawiamy patelnię na bok.
Makaron gotujemy al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy do niego jarmuż. Odcedzamy, zachowując trochę wody. Dodajemy makaron do zawartości patelni, dorzucamy skórkę z cytryny i dokładamy klopsy. Całość delikatnie mieszamy, można dodać trochę wcześniej zachowanej wody z gotowania makaronu.
Danie przekładamy do miseczek. Obficie posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.