15 lipiec 2021

Makaron orecchiette z klopsikami, jarmużem i chili

makaron

Tętniące kolorami dania cieszą oczy i mają mnóstwo witamin. Sezonowe, pachnące słońcem pomidory to najlepsze dobro jakim możemy się cieszyć o tej porze roku, a zatem zachęcam do smakowania ich w każdym wydaniu, bo sezon niedługo się skończy :-)

Jarmuż, to dla mnie wciąż składnik nieodkryty. Niby znam, gotuję. ale tak naprawdę dość rzadko gości w mojej kuchni, a więc tym bardziej się cieszę, że w tym przepisie jest, bo zawsze to więcej możliwości do smakowania tego zdrowego warzywa.

Cieszmy się latem, gotujcie kolorowo, smacznie i MAKARONOWO :-)

Składniki (4 porcje):

  • 500 g makaronu orecchiette (lub podobnego krótkiego)
  • 150 g posiekanego jarmużu
  • 150 g pomidorów cherry
  • 1 duża czerwona papryczka chili pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
  • 1 cytryna (oddzielnie sok i otarta skórka)
  • 75 g startego parmezanu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Klopsy:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała kajzerka namoczona w mleku
  • 1 cebula posiekana i zeszklona na maśle
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej  do smażenia

Klopsy: Miękką bułkę namoczoną w mleku dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Podsmażoną cebulę (gdy ostygnie), dodajemy do miski z mięsem. Wbijamy jajko, doprawiamy obficie solą i pieprzem i zaczynamy dokładnie wyrabiać mięso. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwilżamy  ręce w zimnej wodzie i  zaczynamy formować małe klopsiki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące i partiami smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Gotowe klopsy odkładamy na bok.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy makaron. W tym samym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i koper włoski i podsmażamy około 1- 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy sok z cytryny oraz  pomidory, podsmażamy 2 minuty. Wyłączamy gaz i odstawiamy patelnię na bok.

Makaron gotujemy al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy do niego jarmuż. Odcedzamy, zachowując trochę wody. Dodajemy makaron do zawartości patelni, dorzucamy skórkę z cytryny i dokładamy klopsy. Całość delikatnie mieszamy, można dodać trochę wcześniej zachowanej wody z gotowania makaronu.

Danie przekładamy do miseczek. Obficie posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

orecchiette-z-klopsami

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *