14 luty 2021

Gnocchi ziemniaczane z sosem maślanym, szałwią i parmezanem

gnocchi

Dziś aura iście zimowa, za oknem prószy śnieg, a zatem ja swój niedzielny obiad także obficie poprószyłam, śnieżnobiałym, nieziemsko dobrym parmezanem. Gnocchi już gościło na blogu w różnym ,,towarzystwie”, ale jak często piszę – najprostsze smaki, są zdecydowanie najlepsze. Podejrzewam, że zgodzicie się ze mną, że szałwia na maśle i delikatne kluseczki to naprawdę świetne połącznie i smakują dobrze zawsze, o każdej porze roku. 

Składniki (4 porcje):

  • 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Dodatki:

  • 4 łyżki masła
  • 10 liści szałwii
  • sól, pieprz
  • parmezan świeżo starty (Parmiggiano Reggiano lub Grana Padano)

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Odcedzamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Przy pomocy deseczki do gnocchi  (lub przy pomocy widelca) formujemy gnocchi. Ciasto przykładamy do deseczki, lekko dociskamy, przesuwamy i rolujemy kluseczki. Wtedy powstają charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szałwię i 1-2 łyżki wody z gotowanych gnocchi. Dorzucamy wcześniej ugotowane kluseczki i łączymy wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy. Od razu, gorące gnocchi wykładamy na talerze, obficie prószymy startym parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

gnocchi-z-szałwią_2

gnocchi-z-szalwia_3

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *