Gnocchi z bobu polane sosem cytrynowym
Bobowe gnocchi są po prostu BO(M)BOWE! Moja rodzina uwielbia kluski i makaron, dlatego też mieliście okazję zobaczyć, że gnocchi można zrobić niemal z większości warzyw. Świetnie nada się: dynia, bób, buraki, szpinak, czy tradycyjne ziemniaki. Smakują jak zawsze świetnie, więc zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 300 – 400 g bobu
- 100 g mąki + garść do podsypywania
- 1 łyżka masła
- jajko
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 3 łyżki śmietany 18%
- pieprz świeżo mielony
- sól
- szczypta cukru
Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy przez około 3 minuty, aby cebula się zarumieniła. Dodajemy śmietane i sok z cytryny i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut). Odcedzamy, czekamy aż lekko ostygnie i jeszcze ciepły obieramy z łupin. Przy pomocy praski do ziemniaków dokładnie rozcieramy bób na gładką pastę, dodajemy jajko, masło, mąkę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem i formujemy ciasto o zwartej konsystencji (jak na tradycyjne gnocchi ziemniaczane). Formujemy kulę i dzielimy ją na 5 części. Z każdej części, poprzez powolne rolowanie robimy wałeczek i skrajamy go na 1 centymetrowe kawałki. Przy użyciu drewnianej tacki możemy uformować oryginalny kształt gnocchi, ale nie jest to konieczne. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy gnocchi. Kluseczki gotujemy do moment wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy gnocchi, przekładamy do talerzy i polewamy ciepłym sosem. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą skórki otartej z cytryny.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.