24 marzec 2020

Gnocchi w sosie arrabbiata

gnocchi

Sos arrabbiata to jeden z najlepiej znanych włoskich sosów. Samo słowo „arrabbiato” to po włosku „wściekły”, a więc pasta all’arrabbiata to nic innego jak „zły, wściekły makaron”. Nazwa bezpośrednio nawiązuje do receptury, w której główną rolę gra pikantna papryczka chili. Sos arrabbiata jest ostry, wyrazisty, mocny i gniewny, a co za tym idzie – doskonały w smaku.

Przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko paru produktów. Oprócz świeżej, ewentualnie suszonej czerwonej papryki chili potrzebne są jedynie pomidory, czosnek i trochę oliwy z oliwek do smażenia. 

Aby nie było tak zwyczajnie, moją arrabbiatę podaję z gnocchi.

Ostrzegam – JEST MOC! Ten przepis rozgrzeje Was do czerwoności!!!

Składniki (6 porcji):

Gnocchi ziemniaczane:

  • 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili (ja użyłam 1 łyżeczkę pasty z ostrych papryczek pepperoncino)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz

Gnocchi: Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Przy pomocy noża odcinamy małe kluseczki wielkości opuszki palca. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

Sos: Na dużej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek pokrojony na cienkie plastry. Świeżą paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do czosnku ( w przypadku gotowej pasty z ostrych papryczek, dodajemy 1 łyżeczkę na patelnię i postępujemy tak samo). Podsmażamy, ciągle mieszając. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy około 3 -4 minut. Gdy płyn z pomidorów odparuje i powstanie gładki, zwarty sos, dodajemy gnocchi. Wykładamy na talerz i posypujemy obficie parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie do sosu można dodać świeże liście bazylii lub tymianku.

gnocchi

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *