20 Czerwiec 2017

Tajskie curry z krewetkami i makaronem ryżowym

Curry to jedno z tych dań, które chyba nigdy się nie nudzi. Rodzai i kombinacji tej potrawy jest niezliczona mnogość, bo przecież można ją przyrządzić z ulubionych składników, kto co lubi! Moja dzisiejsza wersja jest tajska, pachnąca trawą cytrynową, kolendrą, limonką i oczywiście mlekiem kokosowym. Aby złagodzić ostrość papryczki, dodałam słodkie pomidorki i  świeże liście szpinaku. Curry doskonale komponuje się z jaśminowym ryżem, ale często je serwuje z makaronem ryżowym, wówczas to taka zupa-curry, obłędna! 

curry-z-krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego (wstążki)
  •  150 g krewetek baby (mogą być świeże lub mrożone)*
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 marchew
  • 1 puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 100 g świeżych liści szpinaku baby
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule dymki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 5 listków kaffiru (tajska limonka, dostępne w sklepach z orientalną żywnością i w większości w dużych supermarketach)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub 1 łyżka zwykłego oleju)

Pasta curry**:

  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sok z 2/2 limonki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżka wody

Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać, do momentu powstania pasty.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pastę curry. Podgrzewamy pastę, ciągle mieszając, dzięki temu przyprawy zaczną intensywnie pachnieć i będą lepsze w smaku. Dodajemy dymkę posiekaną  w grube talarki i marchew pokrojoną w długie słupki. Ciągle mieszamy, aby nic się nie przypaliło.  Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozgniecioną trawę cytrynowa, liście kaffiru i wlewamy mleko kokosowe. Po około 10 minutach, gdy składniki już dobrze się połącza dorzucamy krewetki. Dodajemy listki szpinaku 1/2 pęczka kolendry i  pomidorki przekrojone na polówki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-8 minut, aż liście zmiękną.

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy makaron, po około 2-3 minutach makaron jest gotowy, wówczas odcedzamy go na durszlaku.

W głębokich talerzach umieszczamy gotowe curry, obok układamy ugotowany makaron. Całość posypujemy ziarnami sezamu, posiekaną świeżą papryczkę chili i świeżymi liśćmi kolendry.

curry-z-krewetkami

curry-z-krewetkami

*Jeśli używamy krewetek świeżych, to należy usunąć z nich przewód pokarmowy, który znajduje się po zewnętrznej stronie krewetki. Najłatwiej zrobić na zewnętrznej stronie łuku nacięcie i usunąć ciemnego koloru „żyłkę”, czyli jelito krewetki. Dobrze wypłukać. Jeśli używamy krewetki mrożone, najlepiej rozmrozić je na sitku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.

** Można użyć gotowej pasty curry, zwróćcie tylko uwagę, aby była wykonana z dobrych składników. Wybór jest naprawdę spory, więc śmiało można znaleźć coś ciekawego, wówczas zaoszczędzicie czas i danie wykonacie błyskawicznie.

Komentarze (2)

  1. Anna Farion:

    Krewetki w sosie curry na ostro z mlekiem kokosowym – MNIAMI! Dziękuję Karolinie za możliwość spróbowania tak pysznego dania.

    • Moje Makarony:

      Samą przyjemnością była możliwość gotowania dla Was! Zapraszam na degustację, tym razem do Wrocławia :-) Pozdrawiam gorąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *