20 październik 2016

Makaron z dynią szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

danie-z-dynia

Kochani, dziś zapraszam na coś jesiennego. Od niedawna zaczęłam w moim domu kolekcjonować dynie :-) Można to tak nazwać, bo mam ich trochę, okazy małe i duże. Niektóre wycięte na lampiony inne wymalowane z każdej strony. Najmniejsze, o najróżniejszych kształtach przyozdabiają mój stół, a duże zalegają sobie na podłodze i na tarasie. Jakoś tak lubię dynie. Każda inna, ale w sumie takie przyjemne, pękate. W porze „dyniowej” zawszę gotowałam zupę – krem z dyni, ale uznałam, że czas połączyć dynie z makaronem. Przepis znalazłam na innym blogu kulinarnym, uznałam że warto się nim podzielić. Spróbujcie i sami oceńcie. 

Składniki:

  • 250 g upieczonej/podsmażonej do miękkości dyni
  • 150 g makaronu rurki lub małe penne
  • 1/4 szklanka pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju ze słoika
  • garść szpinaku „baby”
  • 80 g sera feta

Pokrojoną na małą kostkę dynię pieczemy w piekarniku (200°C przez 20 minut), lub podsmażamy na małej ilości oliwy, na patelni z nieprzywierającym dnem (na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w cienkie plastry czosnek oraz pestki dyni, w międzyczasie dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Dodajemy oliwę ze słoika, wrzucamy makaron, szpinak i dynię i chwile razem podsmażamy. Doprawiamy pieprzem i solą, wykładamy na talerze i posypujemy fetą.

dania-z-makaronem

dynia-z-makaronem

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *