5 wrzesień 2017

Serowe ravioli z cukinią, masłem i orzechami

ravioli

Ravioli zawsze smakują wspaniale! Uwielbiam je za tak wiele możliwości, za to  że za każdym razem mogą przybrać inny kształt, że dodanie masła i ziół sprawia, że smakują jeszcze lepiej, że w chłodne dni potrafią świetnie nasycić i rozgrzać. A najbardziej chyba je lubię za to, że to taka niespodzianka i za każdym razem człowiek może się zastanawiać co kryje w środku ta maleńka „poduszeczka” :-) Dziś serowe ravioli z cukinią, orzechami, masłem i tymiankiem. Smakują niebiańsko!!!! Smacznego! 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kubek mąki „00”
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz:

  • 2 małe cukinie
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera gorgonzola

Dodatkowo:

  • ½ kubka wyłuskanych orzechów włoskich
  • 50 g sera feta
  • parmezan
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 g masła
  • tymianek

Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagniatamy, gdy będzie gładkie i elastyczne owijamy je w folie spożywcza i odstawiamy na 30 minut.

Farsz: Na grubych oczkach tarki zcieramy cukinię (ze skórką). Cukinie odciskamy z nadmiaru wody, łączymy z ricottą i gorgonzolą, doprawiamy pieprzem.  Wstawiamy farsz na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat, łyżeczką nakładamy farsz i wycinarką wycinamy ravioli.  W dużym garnku zagotowujemy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ravioli. Łyżką cedzakową wyławiamy pierożki i układamy je w talerzach, danie polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serem feta. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i orzechami, przyozdabiamy tymiankiem i od razu podajemy.

ravioli-z-cukinia

ravioli-z-serem

ravioli-z-serem

ravioli

ravioli

ravioli

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *