Serowe ravioli z cukinią, masłem i orzechami
Ravioli zawsze smakują wspaniale! Uwielbiam je za tak wiele możliwości, za to że za każdym razem mogą przybrać inny kształt, że dodanie masła i ziół sprawia, że smakują jeszcze lepiej, że w chłodne dni potrafią świetnie nasycić i rozgrzać. A najbardziej chyba je lubię za to, że to taka niespodzianka i za każdym razem człowiek może się zastanawiać co kryje w środku ta maleńka „poduszeczka” Dziś serowe ravioli z cukinią, orzechami, masłem i tymiankiem. Smakują niebiańsko!!!! Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 1 kubek mąki „00”
- 1 jajko
- szczypta soli
- ciepła woda
Farsz:
- 2 małe cukinie
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera gorgonzola
Dodatkowo:
- ½ kubka wyłuskanych orzechów włoskich
- 50 g sera feta
- parmezan
- pieprz świeżo mielony
- 100 g masła
- tymianek
Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagniatamy, gdy będzie gładkie i elastyczne owijamy je w folie spożywcza i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: Na grubych oczkach tarki zcieramy cukinię (ze skórką). Cukinie odciskamy z nadmiaru wody, łączymy z ricottą i gorgonzolą, doprawiamy pieprzem. Wstawiamy farsz na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat, łyżeczką nakładamy farsz i wycinarką wycinamy ravioli. W dużym garnku zagotowujemy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ravioli. Łyżką cedzakową wyławiamy pierożki i układamy je w talerzach, danie polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serem feta. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i orzechami, przyozdabiamy tymiankiem i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.