Makaronowa zapiekanka z indykiem, grzybami i serem gorgonzola
Początek wiosny rozpoczynam z mocno aromatyczną zapiekanką, wzbogaconą wspaniałymi grzybami, zdrowym mięsem indyka, z serem i ziołami. Nie wiem jak u Was, ale w moim domu, taka forma ,,makaronu” świetnie się sprawdza, doskonale się nadaje na obiad do pracy w formie ,,na wynos”, ale również zapiekankę można podgrzać następnego dnia i smakuje wybornie! Sam przepis nie powinien sprawić nikomu kłopotu, bo jest naprawdę prosty, a efekt zadowoli naprawdę niejednego wybrednego makaroniarza Zachęcam!
Składniki (6 porcji):
- 300 g makaronu typu kolanka
- 200 g świeżych grzybów (mogą być podgrzybki, maślaki, borowiki, opieńki)
- 150 g piersi z indyka
- 100 g sera gorgonzola
- 1 por (biała część)
- 3 jajka
- parmezan
- 150 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła + masło do wysmarowania formy
- olej do smażenia (około 4 łyżki)
- szczypiorek
- oliwa z oliwek do podania
W dużym garnku we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Por myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Indyka kroimy w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy indyka, obficie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy por i smażymy razem do miękkości.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na kawałki i smażymy na oleju, dodajemy 1 łyżkę masła, solimy, pieprzymy i czekamy, aż zmiękną.
W misce łączymy śmietanę z jajkami, zcieramy na drobnych oczkach około ½ szklanki parmezanu, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy ugotowany, ostygnięty makaron, kurczaka z porem i grzyby i dokładnie mieszamy. Formę do zapiekanki natłuszczamy masłem, przelewamy zawartość miski i równomiernie rozkładamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut.
Zapiekankę porcjujemy i przekładamy na talerze. Skrapiamy każdą porcję oliwą z oliwek i posypujemy startym parmezanem. Na koniec posypujemy każdy talerz szczypiorkiem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.