Makaron ziemniaczany z makiem
Ostatnio przeglądałam książkę kucharska kuchni węgierskiej i o dziwo, natknęłam się na wiele przepisów z kluskami i makaronami. Nie sądziłam, że Węgrzy są miłośnikami takiej kuchni. W związku z moim odkryciem, postanowiłam wypróbować węgierskie smaki. Zaczęłam od przepisu, który bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej, okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli wziąć pod uwagę upodobania moich domowników. Dzielę się z Wami pomysłem na smaczny podwieczorek, czy lekki letni obiad w słodkiej wersji.
Składniki:
- 500 g mącznych ziemniaków
- 350 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
- 2 jajka
- 70 g mąki + mąka do podsypywania
- 1 łyżka cukru
- 1 duża szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 łyżek maku
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
Ziemniaki dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i studzimy. Obieramy ziemniaki ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy twaróg, cukier, mąkę, jajka, sól i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk i nie pozwala się wyrobić, trzeba dodać więcej mąki. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i obtaczając w mące formujemy rękoma podłużne wałeczki. Układamy jeden obok drugiego na stolnicy podsypanej mąką. Zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i wkładamy do wrzątku porcje przygotowanego makaronu ziemniaczanego. Makaron gotujemy partiami około 2 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy go z wody, studzimy zimną wodą i odstawiamy, aby dobrze odciekł. Na patelni podgrzewamy masło, rumienimy lekko makaron, posypujemy makiem i cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.