2 Październik 2015

Makaron ziemniaczany z makiem

kluski-ziemniaczane

Ostatnio przeglądałam książkę kucharska kuchni węgierskiej i o dziwo, natknęłam się na wiele przepisów z kluskami i makaronami. Nie sądziłam, że Węgrzy są miłośnikami takiej kuchni. W związku z moim odkryciem, postanowiłam wypróbować węgierskie smaki. Zaczęłam od przepisu, który bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej, okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli wziąć pod uwagę upodobania moich domowników. Dzielę się z Wami pomysłem na smaczny podwieczorek, czy lekki letni obiad w słodkiej wersji.

Składniki:

  • 500 g mącznych ziemniaków
  • 350 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 2 jajka
  • 70 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek maku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

Ziemniaki dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i studzimy. Obieramy ziemniaki ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy twaróg, cukier, mąkę, jajka, sól i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk i nie pozwala się wyrobić, trzeba dodać więcej mąki. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i obtaczając w mące formujemy rękoma podłużne wałeczki. Układamy jeden obok drugiego na stolnicy podsypanej mąką. Zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i wkładamy do wrzątku porcje przygotowanego makaronu ziemniaczanego. Makaron gotujemy partiami około 2 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy go z wody, studzimy zimną wodą i odstawiamy, aby dobrze odciekł. Na patelni podgrzewamy masło, rumienimy lekko makaron, posypujemy makiem i cukrem pudrem.

kluski-ziemniaczane

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *