17 maj 2018

Szparagowa Carbonara

carbonara-ze-szparagami

Carbonara to bardzo klasyczny przepis kuchni włoskiej, niemniej w wersji standardowej, jest to danie z mięsem. Dzisiejsza propozycja jest dla osób, które chciałyby również rozkoszować się tą potrawą, ale nie jedzą mięsa. Carbonara w wersji wegetariańskiej smakuje wybornie, w połączeniu z lekkimi, wiosennymi szparagami  jest idealna!

Składniki (porcja dla 2 – 3 osób):

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g makaronu (typu spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 3 żółtka
  • 1 jako
  • pieprz świeżo mielony, sól
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ pęczka szczypiorku

Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gdy cebula z czosnkiem się zezłoci, dolewamy wino i czekamy, aż płyn całkowicie odparuje z patelni. Od szparagów odcinamy twarde, zwłókniałe końcówki. Główki szparagów odcinamy i zostawiamy w całości. Z łodyg, (przy pomocy obieraczki do warzyw) robimy wstążki. Do cebuli dodajemy 2 łyżki masła, dodajemy wstążki szparagowe i główki szparagów. Całość podlewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką, aby szparagi lekko zmiękły (osobiście wole, gdy szparagi są na wpół miękkie). Solimy, pieprzymy.  W dużej misce łączymy żółtka z jajkiem i parmezanem, przy pomocy ubijaczki dokładnie wszystko mieszamy. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy makaron jest już gotowy, odcedzamy go na durszlaku i od razu dodajemy do jajecznej masy. WAŻNE, aby w trakcie dodawania makaronu do masy, bezustannie go mieszać, w przeciwnym razie powstanie jajecznica. Do całości dodajemy szparagi z cebulą z patelni i mieszamy. Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody pozostałej po odcedzeniu makaronu. Carbonare wykładamy na talerze, oprószamy obficie świeżo startym parmezanem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem i od razu podajemy.

makaron-ze-szparagami

makaron-ze-szparagami

makaron-ze-szparagami

Komentarze (1)

  1. Uwielbiam carbonarę, a wersji jeszcze nie próbowałam – trzeba będzie to zmienić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *