Makaron tagliatelle z grzybkami
Postanowiłam zrobić coś bardzo sezonowego, a co może się równać jesienią z pysznymi grzybami? Dużo ludzi używa w swojej kuchni tylko podgrzybki, borowiki i pieczarki, a ja zapewniam Was, że smak polówki więckowej (Agrocybe aegerita) jest równie smaczny. Te grzyby są bardzo delikatne i aromatyczne, a odkryłam je będąc we Włoszech. Rosną w basenie Morza Śródziemnego, są znane już od czasów starożytnego Rzymu. Ten rodzaj grzybów, podobnie jak nasze polskie opieńki rosną na drewnianych gałązkach, pniach i trocinach drzew liściastych. Ich zaletą jest smak i cena. Coraz łatwiej można je nabyć w dobrych warzywniakach i dużych supermarketach, a dla chętnych lubiących grzebać w ziemi, więckówkę można kupić w formie grzybni i hodować na własnym przydomowym kawałku ogrodu.
Składniki:
- 300 g makaronu (może być spaghetti czy inny długi makaron)
- 250 g oczyszczonych grzybów „polówka więzkowa (można w zastępstwie wykorzystać opieńki)
- 3 łyżki masła
- 2 cebulki dymki (lub 1 średnia zwykła cebula)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez około 1 minutę podsmażamy posiekaną dymkę. Ciągle mieszamy, aby cebulka się nie spaliła. Dodajemy opieńki, gałązkę rozmarynu i podlewamy obficie wodą (3/4 szklanki). Czekamy, aż woda odparuje, a grzyby zmiękną. Jeśli po odparowaniu grzyby nadal są zbyt twarde, dodajemy ponownie wodę i czekamy na pożądany efekt. Gdy cała woda odparuje, dodajemy masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy obficie solą i pieprzem, wyciągamy rozmaryn. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i od razu dodajemy do zawartości patelni. Całość posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Od razu podajemy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.