13 sierpień 2020

Falooda z mango i pomarańczą

Dziś prezentuje wspaniały, niecodzienny deser w wersji z makaronem. Jeśli śledzicie moje wpisy, to nie będzie dla Was ogromne zaskoczenie, gdyż falooda już gościła na moim blogu, tylko w nieco innej wersji smakowej. Tym razem smaki trochę bardziej egzotyczne i słoneczne :-) 

Falooda to coś pomiędzy deserem a koktajlem. W gorącym klimacie Azji, skąd pochodzi, stanowi posiłek w upalne dni.  Zważywszy, że w Polsce nareszcie nastało lato – zachęcam do skosztowania w gorące dni. Smacznego!!!

falooda-orange

Składniki (3porcje):

  • 1 mango
  • 2 łyżki ziaren chia (szałwia hiszpańska)
  • 50 g makaronu sojowego nitki
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie można zastąpić sokiem wyciśniętym z pomarańczy)
  • 3 łyżki sorbetu lodowego mango lub pomarańcza
  • 0,5 l zimnego mleka
  • 2 łyżki posiekanych, niesolonych pistacji
  • skórka pomarańczy do dekoracji

Nasiona chia wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą, co jakiś czas mieszamy, gdy ziarna wchłoną wodę i się zagęszczą, możemy jeszcze dodać trochę wody. Odstawiamy, chia jest gotowa, gdy ziarna napęcznieją i konsystencja będzie przypominać kisiel.

W misce zalewamy wrzątkiem makaron, czekamy około 10 minut, gdy jest miękki, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Odcedzony makaron kroimy nożyczkami, na około 2 centymetrowe kawałki. Mango obieramy, odkrawamy od pestki i blendujemy na mus.

Napój przygotowujemy w wysokich szklankach. Na samym dnie umieszczamy po 1 łyżce gotowej chii, następnie duża łyżka musu z mano, 1 łyżka przygotowanego makaronu, po dwie łyżki sorbetu. Zimne mleko mieszamy z woda pomarańczową i zalewamy całość. Mleko wlewamy delikatnie po ściance szklanki, aby przed podaniem nie zburzyć całej konstrukcji deseru. Wierzch dekorujemy posiekanymi migdałami i skórka z cytryny.

Deser przed wypiciem dokładnie mieszamy i spożywamy przy użyciu szerokiej słomki.

falooda-orange_2

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *