25 marzec 2019

Wiosenna minestrone

zupa-z-makaronem

Sama nazwa ,,minestrone” to z języka włoskiego określenie mocno warzywnej, gęstej, toskańskiej zupy. Wspaniały intensywny smak, zupa zawdzięcza trochę innej obróbce warzyw, niż nasza polska, tradycyjna jarzynowa. Minestrone polega na uprzednim podsmażeniu drobno pokrojonych warzyw na mocno aromatycznej oliwie z oliwek, a dopiero później, gdy są już lekko miękkie zalewa się bulionem. Smak niesamowity, idealna wiosenna warzywna kompozycja. Zupa mocno sycąca, smak intensywny wzbogacony parmezanem i świeżą bazylią.  Myślę, że to zestaw perfekcyjny na nadchodzącą wiosnę! 

Składniki (8 -9 porcji):

  • ¼ korzenia selera
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • 2 łodygi selera
  • 2 szalotki
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 liście młodej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • skórka z parmezanu (około 3 – 4 cm)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 litry bulionu warzywnego

Dodatkowo:

  • 5 łyżek z oliwą z oliwek
  • świeżo starty parmezan
  • świeże liście bazylii
  • bagietka do podania

 Przygotowujemy warzywa:

Korzeń selera, pietruszki i marchewki obieramy i kroimy w drobne kawałki.

Cukinię kroimy na ćwiartki i ze środka wykrawamy gąbczasty miąższ, resztę kroimy w drobne plasterki.

Łodygi selera przekrawamy wzdłuż i  kroimy warzywo w 0,5 cm plasterki.

 Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plastry.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajmy wcześniej przygotowane warzywa i podsmażamy, do momentu aż zmiękną. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy licie laurowe, ziele angielskie i dolewamy 1 szklankę wody i bulion. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy makaron, groszek, skórkę parmezanu oraz odsączoną i przepłukaną fasolę. Liście kapusty myjemy i wykrawamy twarde części. Kapustę siekamy w 0,5 cm kawałki, dodajemy do garnka i wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa i makaron zmiękną, doprawiamy całość solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.

Zupę rozlewamy do misek, skrapiamy świeżą oliwą z oliwek, posypujemy świeżo startym parmezanem i posypujemy minestrone świeżą bazylią. Do zupy podajemy świeżą, chrupiącą bagietkę.

zupa-warzywna

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *