Jesienne gnocchi z pieczonych warzyw, z sosem bazyliowym i ziołami
Przepiękne, maleńkie gnocchi w jesiennych kolorach smakują doskonale. Bardzo intensywny smak pieczonych batatów, dyni i marchwi, rewelacyjnie współgra z przyjemnym, delikatnym sosem bazyliowym. Danie idealne! Kluseczki są niesamowicie miękkie! Co ciekawe, są zdrowe i dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych ziemniaczanych gnocchi. Jedzmy warzywa!!!! Polecam!
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 duży batat
- 3 marchewki
- 200 g dyni
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 7 łyżek mąki pszennej + mąka do podsypania
Sos:
- 2 łyżki masła
- 150 ml białego wina
- ½ cebuli
- sól, pieprz
- 15 listków świeżej bazylii
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- pieprz świeżo mielony
- świeże zioła, bazylia
Warzywa obieramy z łupy, kroimy na około 1 centymetrowe kawałki. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy warzywa do brytfanki (blaszki), dolewamy ¼ szklanki wody,całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 220ºC i pieczemy warzywa do miękkości. Po tym czasie wyciągamy brytfannę i studzimy warzywa.
W kielichu blendera umieszczamy prędzej ostudzone warzywa i rozdrabniamy je na gładkie pure. W misce umieszczamy warzywną masę, dodajemy żółtko, mąkę i obficie doprawiamy. Zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy mąkę. Formujemy cienki wałek i nożem wycinamy małe gnocchi.
Sos: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cebule posiekaną w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino i odparowujemy około 4 minuty. Następnie dodajemy liście bazylii, sól, pieprz i dolewamy wodę. Całość zagotowujemy i blendujemy na aksamitny sos.
W garnku gotujemy osoloną wodę i partiami gotujemy małe kluseczki. Na talerzach umieszczamy sos i wykładamy gnocchi. Całość przystrajamy ziołami, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.