Spaghetti alle vongole
Vongole, czyli po prostu sercówki to ulubione owoce morza mojego męża. Gdy tylko wypatrzy świeże muszelki na wakacyjnym targu, obowiązkowo musi je mieć! Ten makaron jest świeży, aromatyczny i w gruncie rzeczy bardzo prosty do przygotowania. Jeśli Wasze wakacyjne kierunki dają możliwość zakupu i wypróbowania tego dania, to gorąco zachęcam. Świeże małże można kupić już za kilka euro, a dzięki takim smakom w pełni poczujecie wakacyjny klimat. Życzę smacznego!
Składniki:
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 700 g świeżych vongoli
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 świeże papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
Małże dokładnie płuczemy i wkładamy na 1 godzinę do miski z zimną wodą, aby wypłukać piasek. Do dużego rondla wlewamy wino i zagotowujemy, dokładamy małże i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż się otworzą. (Wyrzucamy nieotwarte małże, nie nadają się do jedzenia). Wyjmujemy małże z rondla i przykrywamy, aby nie ostygły. Ugotowany płyn przecedzamy przez sitko do dzbanka. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojone papryczki chili i czosnek, podsmażamy aż zaczną wydzielać aromaty. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i do makaronu dodajemy małże, zawartość patelni, posiekaną pietruszkę oraz pozostawiony uprzednio płyn. Dokładnie mieszamy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.