20 kwiecień 2016

Spaghetti alle vongole

spaghetti-z-owocami-morza

Vongole, czyli po prostu sercówki to ulubione owoce morza mojego męża. Gdy tylko wypatrzy świeże muszelki na wakacyjnym targu, obowiązkowo musi je mieć! Ten makaron jest świeży, aromatyczny i w gruncie rzeczy bardzo prosty do przygotowania. Jeśli Wasze wakacyjne kierunki dają możliwość zakupu i wypróbowania tego dania, to gorąco zachęcam. Świeże małże można kupić już za kilka euro, a dzięki takim smakom w pełni poczujecie wakacyjny klimat. Życzę smacznego!

Składniki:

  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 700 g świeżych vongoli
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 świeże papryczki chili
  • pęczek natki pietruszki

Małże dokładnie płuczemy i wkładamy na 1 godzinę do miski z zimną wodą, aby wypłukać piasek. Do dużego rondla wlewamy wino i zagotowujemy, dokładamy małże i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż się otworzą. (Wyrzucamy nieotwarte małże, nie nadają się do jedzenia). Wyjmujemy małże z rondla i przykrywamy, aby nie ostygły. Ugotowany płyn przecedzamy przez sitko do dzbanka. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojone papryczki chili i czosnek, podsmażamy aż zaczną wydzielać aromaty. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i do makaronu dodajemy małże, zawartość patelni, posiekaną pietruszkę oraz pozostawiony uprzednio płyn. Dokładnie mieszamy.

spaghetti-z-sercowkami

spaghetti-z-malzami

spaghetti-z-malzami

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *