Sałatka z makaronem fregola i pieczonymi pomidorami
Dziś pragnę zaprezentować makaron fregola. To tradycyjny makaron wywodzący się z południowo-zachodniej części Sardynii. Wspaniale nadaje się do sałatek oraz zup. Kształtem i wielkością przypomina kuskus, ale to najprawdziwszy makaron! W tej sałatce komponuje się fantastycznie, a przepis znalazłam w jednej z kulinarnych gazet. Sam makaron bardzo mnie zaciekawił, i będąc we Włoszech postawiłam sobie za cel, aby go znaleźć i wzbogacić nim moją kuchnię. Sama sałatka świetnie pasuje do dań z grilla, ale także może stanowić pyszną letnią kolację lub przekąskę.
Składniki:
- 200 g makaronu fregola
- 2 szklanki pomidorków cherry
- 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 15 dag sera koziego (typu twarogowego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki liści świeżej bazylii
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pocięte na połowę pomidorki z nieobranym czosnkiem, oprószamy cukrem, suszonym oregano, solą i pieprzem, skrapiamy łyżeczką oliwy. Pieczemy 25 minut, aż pomidory zaczną się karmelizować. Makaron fregola gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Gdy jest już miękki, odcedzamy i dwukrotnie przepłukujemy zimną wodą. Zostawiamy na durszlaku, aby całkowicie pozbyć się wody. Z upieczonego czosnku zdejmujemy skórę i miękki miąższ miksujemy z orzeszkami pinii, bazylią, szczyptą soli, pieprzem, pozostałą oliwa i parmezanem. W dużej misce łączymy makaron, pomidory, grubo posiekane oliwki, rozkruszony kozi ser i pesto. Całość posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.