Ravioli z kurkami, polane sosem koperkowym
Od niedawna dochodzą mnie słuchy, że w lasach roi się od grzybów. Trudno wyobrazić sobie przecież jesienną kuchnię, bez tych produktów. Dzisiejszy przepis obfituje w kurki i przepyszny kremowy, z duża ilością kopru sos. To bardzo wyjątkowy sos, bo jest to przepis mojej Babci Janiny. Kto jak kto, ale Ona ten sos opanowała do perfekcji, co więcej jestem w stanie uwierzyć, że metodą prób i błędów sama stworzyła na niego recepturę. Kurkowe pierożki z tym sosem smakują idealnie! Bardzo gorąco zachęcam!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki „00” + mąka do podsy
- 1 jajko
- duża szczypta soli
- ciepła woda
Farsz:
- 1 kg oczyszczonych kurek
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sos:
- 1 duży pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- ½ szklanki mleka
- sól, pieprz
Sos: W niedużym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebule. Ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliła, gdy już się lekko zeszkli dodajemy posiekany koper i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez około 4-6 minut. Ważne, aby w tym czasie cebula całkiem zmiękła. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy sos na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo dodajemy mleko, wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy obficie sola i pieprzem. Sos można przygotować nawet dzień wcześniej. Ważne, aby po wystudzeniu przechowywać go w lodówce.
Farsz: Dobrze oczyszczone kurki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mocno doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i czekamy, aż farsz lekko przestygnie.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta łączymy z sobą. Jeśli konsystencja jest zbyt kleista, wówczas dodajemy więcej mąki. Gdy jest zbyt twarde, podlewamy ciepłą woda. Zagniatamy kule i owijamy ciasto folia spożywczą. Odkładamy na 30 minut. Po tym czasie na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy cieniutkie ciasto i łyżeczką nakładamy farsz Przykrywamy drugim płatem i mocno dociskamy brzegi (można prędzej brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej sklejały). Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ravioli wycinamy małe pierożki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy w niej ravioli. Gotujemy około 1 minute od wypłynięcia. Odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy ciepłym koperkowym sosem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.