29 wrzesień 2017

Ravioli z kurkami, polane sosem koperkowym

ravioli

Od niedawna dochodzą mnie słuchy, że w lasach roi się od grzybów. Trudno wyobrazić sobie przecież jesienną kuchnię, bez tych produktów. Dzisiejszy przepis obfituje w kurki i przepyszny kremowy, z duża ilością kopru sos. To bardzo wyjątkowy sos, bo jest to przepis mojej Babci Janiny. Kto jak kto, ale Ona ten sos opanowała do perfekcji, co więcej jestem w stanie uwierzyć, że metodą prób i błędów sama stworzyła na niego recepturę. Kurkowe pierożki z tym sosem smakują idealnie! Bardzo gorąco zachęcam!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki „00” + mąka do podsy
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz:

  • 1 kg oczyszczonych kurek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • ½ szklanki mleka
  • sól, pieprz

Sos: W niedużym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebule. Ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliła, gdy już się lekko zeszkli dodajemy posiekany koper i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez około 4-6  minut. Ważne, aby w tym czasie cebula całkiem zmiękła. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy sos na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo dodajemy mleko, wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy obficie sola i pieprzem. Sos można przygotować nawet dzień wcześniej. Ważne, aby po wystudzeniu przechowywać go w lodówce.

Farsz: Dobrze oczyszczone kurki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mocno doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i czekamy, aż farsz lekko przestygnie.

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta łączymy z sobą. Jeśli konsystencja jest zbyt kleista, wówczas dodajemy więcej mąki. Gdy jest zbyt twarde, podlewamy ciepłą woda. Zagniatamy kule i owijamy ciasto folia spożywczą. Odkładamy na 30 minut. Po tym czasie na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy cieniutkie ciasto i łyżeczką nakładamy farsz Przykrywamy drugim płatem  i mocno dociskamy brzegi (można prędzej brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej sklejały). Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ravioli wycinamy małe pierożki.  W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy w niej ravioli. Gotujemy około 1 minute od wypłynięcia. Odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy ciepłym koperkowym sosem.

ravioli

makaron-z-kurkami

ravioli

ravioli-z-grzybami

ravioli

ravioli-z-grzybami

ravioli-z-grzybami

ravioli-z-grzybami

ravioli-z-grzybami

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *