Ravioli z nadzieniem gruszkowym i gorgonzolą
Ostatnio pokusiłam się o przygotowanie ravioli. Musze przyznać, że ta forma makaronu w moim domu gości nieczęsto, bo jednak trzeba poświęcić znacznie więcej czasu na ich przygotowanie. Za to smak i urok tych maleńkich pierożków rekompensuje trud włożony w ich przygotowanie Moja dzisiejsza wersja jest aromatyczna i bogata w smak. Pyszna gorgonzola z gruszką w czerwonym winie, a do tego szałwia i stopione masło to gwarancja dobrego smaku! Połączenie serów i gruszki sprawia, że to danie dosłownie rozpływa się w ustach. Spróbujcie, bo warto!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g białej mąki „00”
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
Farsz:
- 3 średniej wielkości dojrzałe gruszki
- 250 g sera ricotta
- 50 g sera gorgonzola
- 1/2 kieliszka czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 100 g masła
- świeże listki szałwii
Na stolnicy przesiewamy mąkę i usypujemy stożek. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy oliwę, dodajemy jajka, trochę wody i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde. Ciasto owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na około 30 minut. W tym czasie łączymy ricottę z gorgonzolą. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy gruszki, dodajemy wino, cukier, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż płyn całkowicie nie wyparuje. Wystudzone gruszki łączymy z masą serową. Ciasto cienko rozwałkowujemy (można użyć maszynki do makaronu) i nakładamy na jego połowie po łyżeczce nadzienia. Składamy ciasto na pół, przykrywając rozłożone nadzienie i wycinamy pierożki karbowanym, okrągłym wycinakiem do ravioli. Ravioli gotujemy w dużej ilości osolonej wody, delikatnie odcedzamy i przekładamy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy szałwią.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.