7 październik 2016

Makaron pappardelle z pieczonymi pomidorami, ziołami i orzeszkami piniowymi

makaron-z-pomidorami

Dzisiejsza propozycja to istna eksplozja smaku, a danie to można określić jako kwintesencja kuchni włoskiej. Można tu znaleźć pyszne, słodkie, dojrzałe pomidory, świeże zioła jedyne w swoim rodzaju piniole, i oczywiście makaron. Danie można wykonać z gotowym, kupowanym makaronem, ale zapewniam Was, że własnoręcznie robiony smakuje o niebo lepiej.  Jeśli choć przez moment chcecie poczuć smak Italii, to za sprawą tego dania poczujecie się jak na w toskańskiej trattorii. Buon appetito! 

Składniki:

  • 200 g makaronu pappardelle (użyłam własnoręcznie robiony makaron ziołowy http://www.mojemakarony.pl/ziolowe-pappardelle/)
  • 5 średniej wielkości mocno dojrzałych pomidorów
  • 100 g orzeszków piniowych
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

Pomidory dokładnie myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy na ok 1 cm plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą i na jego dnie układamy pomidory. Całość posypujemy solą, pieprzem, cukrem, oregano i zapiekamy (bez przykrywania) w piekarniku w 180º C przez około 20 min. Na suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe, gdy lekko zbrązowieją odkładamy na bok na talerzyk. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy odcedzony makaron, świeże listki tymianku i na małym ogniu delikatnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy pomidory i posypujemy orzeszkami. Opcjonalnie całość można posypać świeżo startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *