22 czerwiec 2016
Makaronowa sałatka z truskawkami i miętowo-migdałowym pesto
Każdy z nas ma swoja wersję na makaron z truskawkami, a oto i mój: lekko podkręcony miętą i migdałami. Dzięki pesto, makaron jest bardziej orzeźwiający i mocno aromatyczny. Truskawek dookoła mnóstwo, zatem koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 200 g makaronu
- 300 g truskawek
- 1/2 szklanki listków mięty
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki płatków zrumienionych na patelni
Robimy pesto, umieszczamy w blenderze miętę, olej, cukier, płatki migdałowe i całość miksujemy. Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy dwukrotnie zimną wodą. Pozostawiamy na sicie, aby pozbyć się całej wody. Truskawki lekko blendujemy ( można dodać trochę cukru, według uznania). Do miseczek wlewamy truskawkowy mus, następnie układamy makaron. Całość polewamy miętowym pesto, posypujemy prażonymi migdałami i świeżymi truskawkami.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.