22 czerwiec 2016

Makaronowa sałatka z truskawkami i miętowo-migdałowym pesto

makaron-truskawki

Każdy z nas ma swoja wersję na makaron z truskawkami, a oto i mój: lekko podkręcony miętą i migdałami. Dzięki pesto, makaron jest bardziej orzeźwiający i mocno aromatyczny. Truskawek dookoła mnóstwo, zatem koniecznie spróbujcie!  

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 300 g truskawek
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki płatków zrumienionych na patelni

Robimy pesto, umieszczamy w blenderze miętę, olej, cukier, płatki migdałowe i całość miksujemy. Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy dwukrotnie zimną wodą. Pozostawiamy na sicie, aby pozbyć się całej wody. Truskawki lekko blendujemy ( można dodać trochę cukru, według uznania). Do miseczek wlewamy truskawkowy mus, następnie układamy makaron. Całość polewamy miętowym pesto, posypujemy prażonymi migdałami i świeżymi truskawkami.

makaron-truskawkowy

makaron

pesto

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *