Chiński Chow Mein z kurczakiem i papryką
Dzisiejszy chiński makaron to mój ostatni HIT! Na imprezce w stylu azjatyckim zrobił po prostu furorę wśród moich znajomych, dlatego też obiecałam, że dodam ten przepis, aby wszyscy mogli serwować go w swoich domach. Mam nadzieję, że nie tylko moim Przyjaciołom, ale również i Wam przypadnie do gustu. Zachęcam do wypróbowania
Składniki:
- 300 g makaronu chow mein
- 400 g podudzi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 8 – 10 łyżek sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oleju kokosowego (stałej konsystencji)
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 pęczek szczypiorku
Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kroimy na 1 cm paski. Wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym, odkładamy na bok. Imbir i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Paprykę kroimy w 0,5 cm paski, chili siekamy w cieniutkie krążki, cebule obraną z łupy 1 centymetrowe kawałki. W garnku z osoloną, wrzącą woda gotujemy makaron, odcedzamy na sicie. W dużym woku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekany imbir z czosnkiem i lekko podsmażamy, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Po około 3 minutach wrzucamy kurczaka razem z sosem sojowym, w którym się marynował. Dodajemy cukier i sos ostrygowy, ciągle mieszamy aby kurczak się nie przypalił. Dodajemy paprykę i chili, czekamy aż papryka zmięknie. Do zawartości woka dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Makaron rozkładamy do miseczek, posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Od razu podajemy.
Ten makaron jest po prostu boski! Autorka bloga przeszła sama siebie tym smakiem… Wiem co mówię, bo dożywia mnie regularnie!
Dziękuję za recenzje;-)