11 luty 2019

Orientalna zupa z krewetkami, pieczarkami i makaronem ryżowym

zupa-orientalna_1

Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym to rewelacyjna, aromatyczna propozycja, aby rozpocząć przygodę z kuchnią azjatycką. Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z często odwiedzanego przeze mnie bloga „Kwestia Smaku”. Trochę zmieniłam, trochę dodałam i wyszło takie cudo :-) Was również zachęcam gorąco do próbowania, eksperymentowania i tworzenia „swoich” smaków. Do zupy dodałam makaron ryżowy, ale jeśli wolicie użyjcie udon lub sojowy. SMACZNEGO!

Składniki (4 porcje):

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 16 krewetek
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 litr bulionu warzywnego + 1 laska kory cynamonu + 1 gwiazdka anyżu +1 łodyga trawy cytrynowej +5 liści limonki (kaffir)+ 3 łyżki sosu sojowego

Czerwona pasta:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • drobno stary kawałek imbiru (około 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte prze praskę
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • świeże liście kolendry
  • posiekana papryczka chili

 

Czerwona pasta: wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej pasty.

Bulion warzywny z dodatkami umieszczamy w garnku i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na złoty kolor pieczarki. paprykę siekamy w cienkie paski, chili w drobna kostkę i dorzucamy do pieczarek, smażymy przez około 5 minut. Gdy papryka zmięknie, dodajemy czerwoną pastę i dokładnie mieszamy. Bulion przecedzamy przez sitko i dodajemy do garnka. Całość gotujemy, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dolewamy mleko kokosowe. Krewetki obieramy z pancerzy, odrywamy ogonki i usuwamy czarne jelito. Dodajemy krewetki do gotującej się zupy. Doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym.

Makaron gotujemy przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

Rozkładamy makaron na 4 porcje i rozlewamy zupę do misek. Każdą porcję posypujemy sezamem i obficie posypujemy świeżymi liśćmi kolendry.

zupa-azjatycka

 

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *