Zupa rybna z pomidorami i drobnym makaronem
Wspaniała, mocno rozgrzewająca zupa rybna z pomidorami i makaronem, to świetna propozycja na takie chłodne dni jak dziś. Przyznam szczerze, że przepis ten przygotowałam dużo wcześniej, na Święta Bożego Narodzenia, ale z różnych przyczyn nie zdążyłam przygotować wpisu Myślę, że na dzisiejsze -7°C za oknem, byłaby idealnie rozgrzewająca i sycąca. Wiem, że u wielu z Was, na wigilijnym stole również króluje zupa rybna, zatem wypróbujcie przepis, i jeśli tylko Wam posmakuje, to możecie ją przygotować na przyszłe święta.
Składniki (4 porcje):
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 300 g świeżego filetu z dorsza
- ½ szklanki drobnego makaronu
- 1 marchew
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- por (biała cześć)
- 2 litry warzywnego bulionu (jeśli nie mamy bulionu, możemy warzywa po prostu zalać wodą)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 dojrzałe, mięsiste pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych z puszki)
- 3 kulki ziela angielskiego + 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
Ryby dokładnie oczyszczamy, usuwamy skórę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekanego w piórka pora. Siekamy drobno chili i dodajemy do całości. Mieszamy, aby nie przywarło do dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podsmażenia czekamy, aż warzywa zmiękną. Po około 5 minutach dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zalewamy całość bulionem (lub wodą) i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Dorzucamy makaron i czekamy, aż zmięknie, Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy koncentrat i posiekane w kostkę pomidory (bez skórki)*. Rybę kroimy w około 1 centymetrowe kawałki i umieszczamy w zupie. Gotujemy przez około 7 minut, aby mięso się ugotowało. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy świeżymi listkami pietruszki i plastrami chili.
*Aby w prosty sposób obrać pomidory ze skórki, wystarczy naciąć w krzyż ich skórkę, umieścić pomidory w misce i zalać je wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzamy pomidory i zanurzamy w zimnej wodzie. Skórka bardzo łatwo da się wtedy usunąć.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.