23 styczeń 2019

Zupa rybna z pomidorami i drobnym makaronem

zupa-rybna-z-makaronem

Wspaniała, mocno rozgrzewająca zupa rybna z pomidorami i makaronem, to świetna propozycja na takie chłodne dni jak dziś. Przyznam  szczerze, że przepis ten przygotowałam dużo wcześniej, na Święta Bożego Narodzenia, ale z różnych przyczyn nie zdążyłam przygotować wpisu :-) Myślę, że na dzisiejsze -7°C za oknem, byłaby idealnie rozgrzewająca i sycąca. Wiem, że u wielu z Was, na wigilijnym stole również króluje zupa rybna, zatem wypróbujcie przepis, i jeśli tylko Wam posmakuje, to możecie ją przygotować na przyszłe święta. 

Składniki (4 porcje):

  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • 300 g świeżego filetu z dorsza
  • ½ szklanki drobnego makaronu
  • 1 marchew
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • por (biała cześć)
  • 2 litry warzywnego bulionu (jeśli nie mamy bulionu, możemy warzywa po prostu zalać wodą)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 dojrzałe, mięsiste pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych z puszki)
  • 3 kulki ziela angielskiego + 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy

Ryby dokładnie oczyszczamy, usuwamy skórę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekanego w piórka pora. Siekamy drobno chili i dodajemy do całości.  Mieszamy, aby nie przywarło do dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podsmażenia czekamy, aż warzywa zmiękną. Po około 5 minutach dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zalewamy całość bulionem (lub wodą) i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Dorzucamy makaron i czekamy, aż zmięknie, Co jakiś czas mieszamy.  Dodajemy koncentrat i posiekane w kostkę pomidory (bez skórki)*. Rybę kroimy w około 1 centymetrowe kawałki i umieszczamy w zupie. Gotujemy przez około 7 minut, aby mięso się ugotowało. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy świeżymi listkami pietruszki i plastrami chili.

*Aby w prosty sposób obrać pomidory ze skórki, wystarczy naciąć w krzyż ich skórkę, umieścić pomidory w misce i zalać je wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzamy pomidory i zanurzamy w zimnej wodzie. Skórka bardzo łatwo da się wtedy usunąć.

zupa-rybna-z-makaronem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *