26 czerwiec 2018

Pappardelle z grillowanymi warzywami i parmezanem

makaron-z-warzywami

Kolorowy, wyborny makaron  z ostrym aromatem chili i chrupiącymi, muśniętymi ogniem warzywami! Hit tegorocznego lata u mnie :-) To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca preferują mięsne potrawy grillowe, a  chciałyby miło spędzić czas grillując i co więcej – móc COŚ zjeść. Ten makaron przygotujecie błyskawicznie i gwarantuje, że najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :-) 

Składniki (porcja dla 2 osób): 

  • 250 g makaronu pappardelle
  • ½ niedużej żółtej cukinii
  • ½ niedużej zielonej cukinii
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 10 czereśniowych pomidorków
  • ½ papryczki chili
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • wiórki parmezanu

Obraną cebulę i cukinie kroimy w 0,5 centymetrowe plastry, pomidorki kroimy na pół. Na grillu układamy warzywa i grillujemy z obu stron, aż się zarumienią. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną chili, dodajemy posiekane liście bazylii i odcedzony makaron, dokładnie łączymy. Do całości dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy przez około 2 – 3 minuty i wykładamy na talerze. Posypujemy świeżo startym parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii.

makaron-z-warzywami

makaron-z-warzywami

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *