Pappardelle z grillowanymi warzywami i parmezanem
Kolorowy, wyborny makaron z ostrym aromatem chili i chrupiącymi, muśniętymi ogniem warzywami! Hit tegorocznego lata u mnie To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca preferują mięsne potrawy grillowe, a chciałyby miło spędzić czas grillując i co więcej – móc COŚ zjeść. Ten makaron przygotujecie błyskawicznie i gwarantuje, że najlepiej smakuje na świeżym powietrzu
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 250 g makaronu pappardelle
- ½ niedużej żółtej cukinii
- ½ niedużej zielonej cukinii
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 10 czereśniowych pomidorków
- ½ papryczki chili
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- wiórki parmezanu
Obraną cebulę i cukinie kroimy w 0,5 centymetrowe plastry, pomidorki kroimy na pół. Na grillu układamy warzywa i grillujemy z obu stron, aż się zarumienią. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną chili, dodajemy posiekane liście bazylii i odcedzony makaron, dokładnie łączymy. Do całości dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy przez około 2 – 3 minuty i wykładamy na talerze. Posypujemy świeżo startym parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.