Spaghetti z wędzoną makrelą i bobem
Nadeszła upragniona, „zielona” pora roku, którą wszyscy tak bardzo uwielbiamy. Wiosna to czas, gdzie możemy rozkoszować się ogromną ilością świeżych ziół i nowalijek. Dzisiejszy przepis łączy cudowny młody bób z wędzoną rybą. Połączenie dziwne? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie, a zobaczycie, że te składniki świetnie ze sobą smakują. Sama byłam zaskoczona, że to tak doskonały duet. Cieszcie się słońcem i rozkoszujcie nowo odkrytym makaronem!
Składniki (4 porcje):
- 400 g makaronu typu spaghetti
- 200 g bobu *
- 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 150 g wędzonej makreli
- 50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy seler, cebulę i bób, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy makrelę, (którą wcześniej dokładnie oczyszczamy ze skóry i wszystkich ości) dorzucamy suszone pomidory i smażymy kilka minut. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, pozostawiając trochę wody od gotowania. Makaron łączymy z sosem na patelni, dodajemy trochę pozostawionej wody, całość posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie można doprawić sokiem z cytryny i skrapiamy wszystko oliwą.
* do przepisu można użyć bobu mrożonego, lub młodego świeżego, który ma delikatną skórkę i nie wymaga wcześniej gotowania.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.