20 maj 2020

Spaghetti z wędzoną makrelą i bobem

spaghetti-z-makrela-i-bobem

Nadeszła upragniona, „zielona” pora roku, którą wszyscy tak bardzo uwielbiamy. Wiosna to czas, gdzie możemy rozkoszować się ogromną ilością świeżych ziół i nowalijek. Dzisiejszy przepis łączy cudowny młody bób z wędzoną rybą. Połączenie dziwne? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie, a zobaczycie, że te składniki świetnie ze sobą smakują. Sama byłam zaskoczona, że to tak doskonały duet. Cieszcie się słońcem i rozkoszujcie nowo odkrytym makaronem!

Składniki (4 porcje):

  • 400 g makaronu typu spaghetti
  • 200 g bobu *
  • 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 150 g wędzonej makreli
  • 50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy seler, cebulę i bób, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy makrelę, (którą wcześniej dokładnie oczyszczamy ze skóry i wszystkich ości) dorzucamy suszone pomidory i smażymy kilka minut. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, pozostawiając trochę wody od gotowania. Makaron łączymy z sosem na patelni, dodajemy trochę pozostawionej wody, całość posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie można doprawić sokiem z cytryny i skrapiamy wszystko oliwą.

* do przepisu można użyć bobu mrożonego, lub młodego świeżego, który ma delikatną skórkę i nie wymaga wcześniej gotowania.

spaghetti-z-makrela-i-bobem_1

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *