Makaron orecchiette z dynią i orzechami włoskimi
Staram się, aby kuchnia którą tworzę była sezonowa. Nie ma nic przyjemniejszego, niż pójść do warzywniaka i móc kupić to, co akurat jest produktem sezonowym, naturalnie dojrzałym i smacznym. Dynia przez wielu ludzi znajduje swoje zastosowanie tylko jako ozdoba, a najczęstszą potrawą, którą z niej przyrządzamy jest zupa. Chcę, abyście w dyni odnaleźli więcej możliwości i zastosowań. Dzisiejszy przepis nie powinien sprawić problemu nawet okazjonalnym kucharzom, dlatego zachęcam do wypróbowania, bo to końcówka dyniowej rozpusty. Smacznego!
Składniki:
- 500 g dyni, obranej bez pestek, grubo startej
- 500 g makaronu orecchiette
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 szklanka orzechów włoskich grubo posiekanych
- 1/2 szklanka startego parmezanu
- majeranek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy startą dynię, obficie doprawiamy solą i pieprzem, często mieszamy, aż lekko zmięknie. Dodajemy czosnek, orzechy włoskie i majeranek, mieszamy. W dużym garnku, we wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy bezpośrednio do zawartości patelni. Posypujemy obficie startym parmezanem i wykładamy na talerze. Każdą porcję dekorujemy świeżymi liśćmi majeranku (jeśli nie mamy świeżych ziół, można użyć suszonych), posypujemy świeżo mielonym pieprzem i parmezanem. Podajemy od razu.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.