21 listopad 2017

Makaron orecchiette z dynią i orzechami włoskimi

makaron-dyniowy

Staram się, aby kuchnia którą tworzę była sezonowa. Nie ma nic przyjemniejszego, niż pójść do warzywniaka i móc kupić to, co akurat jest produktem sezonowym, naturalnie dojrzałym i smacznym. Dynia przez wielu ludzi znajduje swoje zastosowanie tylko jako ozdoba, a najczęstszą potrawą, którą z niej przyrządzamy jest zupa. Chcę, abyście w dyni odnaleźli więcej możliwości i zastosowań. Dzisiejszy przepis nie powinien sprawić problemu nawet okazjonalnym kucharzom, dlatego zachęcam do wypróbowania, bo to końcówka dyniowej rozpusty. Smacznego!

Składniki:

  • 500 g dyni, obranej bez pestek, grubo startej
  • 500 g makaronu orecchiette
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 szklanka orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 1/2 szklanka startego parmezanu
  • majeranek
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy startą dynię, obficie doprawiamy solą i pieprzem, często mieszamy, aż lekko zmięknie. Dodajemy czosnek, orzechy włoskie i majeranek,  mieszamy.  W dużym garnku, we wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy bezpośrednio do zawartości patelni. Posypujemy obficie startym parmezanem i wykładamy na talerze. Każdą porcję dekorujemy świeżymi liśćmi majeranku (jeśli nie mamy świeżych ziół, można użyć suszonych), posypujemy świeżo mielonym pieprzem i parmezanem. Podajemy od razu.

makaron-dyniowy

makaron-dynowy

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *