24 lipiec 2018

„Lunch w słoiku” (tuńczyk)

makaron-z-tunczykiem

Dzisiejszy „słoik” to przyjemna, szybka, letnia propozycja na lunch czy przekąskę. Bardzo fajne połączenie makaronu i tuńczyka z aromatycznymi, słodkimi pomidorami i mocno cytrynowym dressingiem. Taki słoik świetnie się sprawdza! Możecie go zabrać z sobą do pracy, na wycieczkę rowerową czy inną wyprawę. Zachęcam!

Składniki (2 porcje):

  • 50 g makaronu typu świderki
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki czarnych oliwek

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól, pieprz

Składniki dressingu dokładnie łączymy.

Aby zrobić lunch w słoiku potrzebujemy dwóch słoików o pojemności około 300 g.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy na sicie i przelewamy zimną woda. Na dno słoików wrzucamy makaron, następnie rukolę i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę. Tuńczyka odcedzamy na sicie i układamy jako kolejną warstwę w słoiku. Pomidory przekrajamy na pół,  układamy jako na tuńczyku, a na sam wierzch wrzucamy pokrojone w plastry oliwki. Gotową sałatkę polewamy dressingiem. „Słoik” najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.

makaron-z-tunczykiem

lunch-sloik-tunczyk_2

Komentarze (2)

  1. Gosia:

    Super sprawa 😉 dzięki za pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *