„Lunch w słoiku” (tuńczyk)
Dzisiejszy „słoik” to przyjemna, szybka, letnia propozycja na lunch czy przekąskę. Bardzo fajne połączenie makaronu i tuńczyka z aromatycznymi, słodkimi pomidorami i mocno cytrynowym dressingiem. Taki słoik świetnie się sprawdza! Możecie go zabrać z sobą do pracy, na wycieczkę rowerową czy inną wyprawę. Zachęcam!
Składniki (2 porcje):
- 50 g makaronu typu świderki
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki czarnych oliwek
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- sól, pieprz
Składniki dressingu dokładnie łączymy.
Aby zrobić lunch w słoiku potrzebujemy dwóch słoików o pojemności około 300 g.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy na sicie i przelewamy zimną woda. Na dno słoików wrzucamy makaron, następnie rukolę i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę. Tuńczyka odcedzamy na sicie i układamy jako kolejną warstwę w słoiku. Pomidory przekrajamy na pół, układamy jako na tuńczyku, a na sam wierzch wrzucamy pokrojone w plastry oliwki. Gotową sałatkę polewamy dressingiem. „Słoik” najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.
Super sprawa 😉 dzięki za pomysł.
Smacznego