26 październik 2015

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

makaron-ze-szpinakiem

Niebo w gębie! Wspaniały, aksamitny farsz i doskonałe makaronowe ciasto to poezja! Prawdziwe ravioli wytwarza się z mąki „00” , co sprawia ze ciasto jest twardsze, prawdziwie włoskie al dente :-) Podane z płynnym masłem, wiórkami parmezanu i świeżą rukolą to pełnowymiarowa potrawa, która zachwyci każdego. Musze dodać, że dawka szpinaku w te chłodne dni dostarczy nam potrzebnych witamin!

Wyjątkowo zrobiłam ravioli w kształcie trójkącików, a to nie bez powodów. Będąc we Włoszech natknęłam się na targ staroci i udało mi się wytargować prawdziwy włoski talerz do podawania ravioli. Na tym właśnie talerzu prezentuję dzisiejsze trójkąciki. Sami zobaczcie, kształt został z góry zaplanowany:-)

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki „00”
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła przegotowana woda

Farsz:

  • 300 g szpinaku (użyłam świeży, ale można wykorzystać mrożony w liściach)
  • 100 g serka mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 garść rukoli
  • parmezan do posypania

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Gdy jest zbyt luźne, dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 20 – 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak spażamy wrzątkiem, a następnie przelewamy liście zimną wodą. Szpinak odsączamy bardzo dokładnie na sitku, tak aby całkowicie pozbyć się wody. Liście siekamy, łączymy z ricottą i mascarpone, dodajemy starty parmezan i jajko. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na cienkie płaty (można użyć maszynki do makaronu, i rozwałkować ciasto na rozstawie nr 2). Z ciasta wycinamy kwadratowe kawałki, na każdym umieszczamy farsz (ok 1 łyżeczkę). Brzegi ciasta zwilżamy wodą, a następnie sklejamy trójkąciki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy ravioli. Po około 2 min, gdy wypłyną na powierzchnie, wyławiamy je łyżką cedzakowa i przekładamy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy rukolą, parmezanem i pieprzem.

makaron-ze-szpinakiem

ravioli-ze-szpinakiem_4

makaron-ze-szpinakiem

makaron-ze-szpinakiem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *