26 kwiecień 2018

Ravioli z burakami, kozim serem i masłem tymiankowym

ravioli-z-burakiem

Wspaniałe, rozpływające się w ustach ravioli z kozim serem, burakami i tymiankiem – idealne połączenie! Świeże i wiosenne, idealne na tę porę roku :-) Dziś moje ravioli przybrały kształt polskich pierożków, niemniej możecie je przygotować w dowolnym kształcie. Włoskie ravioli najczęściej są kwadratowe lub okrągłe, za to zawsze z mąki „00”. Gorąco zachęcam! 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g  mąki „00”
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ciepła woda

Farsz:

  • 200 g ugotowanych do miękkości buraków
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g sera koziego (ser miękki, twarogowy w formie roladki)
  • sól,pieprz

Dodatkowo:

  • 80 g masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • listki botwinki do dekoracji

Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagniatamy, gdy będzie gładkie i elastyczne owijamy je w folie spożywcza i odstawiamy na 30 minut.

Farsz: W misce łączymy ricottę z serem kozim. Ostudzone buraki obieramy i zcieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Buraki dodajemy do masy serowej, dokładnie łączymy, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na pół (jedną część ponownie zawijamy w folię). Na stolnicy obsypanej mąką, cienko rozwałkowujemy pierwszą porcję ciasta. Szklanką wycinamy koła i przy pomocy małej łyżeczki faszerujemy nasze ravioli (pierożki). Czynność powtarzamy, aż do zużycia całej ilości farszu i ciasta.

We wrzącej, osolonej wodzie (partiami, po 8 sztuk), gotujemy nasze ravioli. Czas gotowania to około 3 -4 minuty, do momentu, aż wypłyną na powierzchnie. Ravioli wyławiamy łyżką cedzakową. W rondelku rozpuszczamy masło i oliwę , wrzucamy 3 gałązki tymianku (dzięki temu masło będzie aromatyczne i mocno intensywne).

Na talerzu umieszczamy porcję ravioli, polewamy tymiankowym masłem, posypujemy świeżymi listkami tymianku i dekorujemy całość listkami botwinki.

ravioli-z-burakami_2

ravioli-z-burakami_1

ravioli-z-burakami_4

pierogi-z-serem-kozim

ravioli-z-burakami_7

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *