Ravioli z burakami, kozim serem i masłem tymiankowym
Wspaniałe, rozpływające się w ustach ravioli z kozim serem, burakami i tymiankiem – idealne połączenie! Świeże i wiosenne, idealne na tę porę roku Dziś moje ravioli przybrały kształt polskich pierożków, niemniej możecie je przygotować w dowolnym kształcie. Włoskie ravioli najczęściej są kwadratowe lub okrągłe, za to zawsze z mąki „00”. Gorąco zachęcam!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki „00”
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ciepła woda
Farsz:
- 200 g ugotowanych do miękkości buraków
- 200 g sera ricotta
- 100 g sera koziego (ser miękki, twarogowy w formie roladki)
- sól,pieprz
Dodatkowo:
- 80 g masła klarowanego
- 4 łyżki oliwy
- świeży tymianek
- listki botwinki do dekoracji
Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagniatamy, gdy będzie gładkie i elastyczne owijamy je w folie spożywcza i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: W misce łączymy ricottę z serem kozim. Ostudzone buraki obieramy i zcieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Buraki dodajemy do masy serowej, dokładnie łączymy, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na pół (jedną część ponownie zawijamy w folię). Na stolnicy obsypanej mąką, cienko rozwałkowujemy pierwszą porcję ciasta. Szklanką wycinamy koła i przy pomocy małej łyżeczki faszerujemy nasze ravioli (pierożki). Czynność powtarzamy, aż do zużycia całej ilości farszu i ciasta.
We wrzącej, osolonej wodzie (partiami, po 8 sztuk), gotujemy nasze ravioli. Czas gotowania to około 3 -4 minuty, do momentu, aż wypłyną na powierzchnie. Ravioli wyławiamy łyżką cedzakową. W rondelku rozpuszczamy masło i oliwę , wrzucamy 3 gałązki tymianku (dzięki temu masło będzie aromatyczne i mocno intensywne).
Na talerzu umieszczamy porcję ravioli, polewamy tymiankowym masłem, posypujemy świeżymi listkami tymianku i dekorujemy całość listkami botwinki.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.