Warzywne spaghetti otulone jajkiem
Kolejna propozycja w 100% jesienna. Pyszne dorodne marchewki i cukinie zachęcają do kupienia na targach i bazarkach warzywnych. Można zrobić z nich lekkie warzywne spaghetti. To danie, będzie faworytem dla osób dbających o linię. Prawdziwe spaghetti zastępuje i wzbogaca warzywny „makaron”. Jajko tylko wieńczy dzieło. Bez wątpienia, ten makaron jest przepyszny!!!
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 długie marchewki
- 1 średni por
- 1 mała ostra papryczka
- 4 jajka
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
Marchewkę obieramy, cukinię przycinamy na końcach. Zagotowujemy osoloną wodę w garnku z dodatkiem łyżeczki cukru. Warzywa obieramy specjalną obieraczką do „julienne”, najpierw wrzucamy do wrzątku marchewkę i gotujemy przez około 2 minuty, następnie dodajemy cukinię i po kilku sekundach odcedzamy. Przelewamy warzywa zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. W osobnym garnku zagotowujemy osoloną wodę z octem i gotujemy jajka w koszulkach. (najlepiej najpierw wbić jajko do filiżanki i dopiero przelać je delikatnie na wrzącą wodę). Każde jajko gotujemy pojedynczo około 1 minutę, białko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę oraz drobno pokrojony por. Dodajemy dobrze odsączone warzywa i makaron. Łączymy składniki i wykładamy na talerz. Na każdej porcji układamy jajko. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.