11 grudzień 2016

Kluski z makiem, granatem i migdałami

kluski-z-makiem

Wreszcie nadszedł piękny, wyjątkowy czas – czas świątecznych przygotowań. Jak co roku, na wigilijnym stole, nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości :-) Już dziś specjalnie dla Was pyszna wersja klusek z makiem, z prażonymi migdałami i pestkami granatu. Mam nadzieję,  że spróbujecie i dopiszecie do listy Waszych świątecznych dań. Smacznego! 

Składniki:

  • 400 g makaronu (świderki, małe kokardki, kolanka itp.)
  • 250 g maku
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 60 g migdałów w płatkach
  • pestki granata z jednego owocu

Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy dwukrotnie zimną wodą i pozostawiamy na sicie, aby pozbyć się całkowicie wody. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy 30 minut. Odcedzamy i mielemy trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko. Podgrzewamy masło i miód, dodajemy mak, gotujemy przez około 10 minut. Jeśli masa jest zbyt sucha, rozrzedzamy ją wodą. Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Łączymy makaron z masą, każdą porcję polewamy płynnym miodem posypujemy pestkami granatu i migdałami. Danie można podawać w wersji ciepłej lub zimnej.

 

kluski-z-makiem

kluski-z-makiem

kluski-z-makiem

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *