Kluski z makiem, granatem i migdałami
Wreszcie nadszedł piękny, wyjątkowy czas – czas świątecznych przygotowań. Jak co roku, na wigilijnym stole, nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości Już dziś specjalnie dla Was pyszna wersja klusek z makiem, z prażonymi migdałami i pestkami granatu. Mam nadzieję, że spróbujecie i dopiszecie do listy Waszych świątecznych dań. Smacznego!
Składniki:
- 400 g makaronu (świderki, małe kokardki, kolanka itp.)
- 250 g maku
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 60 g migdałów w płatkach
- pestki granata z jednego owocu
Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy dwukrotnie zimną wodą i pozostawiamy na sicie, aby pozbyć się całkowicie wody. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy 30 minut. Odcedzamy i mielemy trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko. Podgrzewamy masło i miód, dodajemy mak, gotujemy przez około 10 minut. Jeśli masa jest zbyt sucha, rozrzedzamy ją wodą. Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Łączymy makaron z masą, każdą porcję polewamy płynnym miodem posypujemy pestkami granatu i migdałami. Danie można podawać w wersji ciepłej lub zimnej.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.