Ravioli z dynią, ricottą i ciasteczkami amaretti
Ravioli z dynią, ricottą i ciasteczkami amarretti, to wspaniała jesienna propozycja na uwielbiane przez wszystkich maleńkie pierożki. Wykorzystane w przepisie ciasteczka nadają przyjemnego aromatu i są swego rodzaju „przyprawą” w tym farszu. Farsz mimo słodkich ciasteczek jest przyjemnie wytrawny i smakuje wyśmienicie.
Jak zauważyliście coraz częściej przygotowuję ravioli, dlatego też zainwestowałam w foremkę do tych przepysznych pierożków.
Zachęcam gorąco do odkrywania jesiennych, dyniowych, makaronowych kombinacji
Składniki:
Ciasto:
- 1 kubek mąki „00”
- 1 jajko
- szczypta soli
- ciepła woda
Farsz:
- 0,5 kg dyni
- 10 ciasteczek amarettini
- 30 g startego na drobnych oczkach parmezanu
- 200 g sera ricotta
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Dodatkowo:
- 3 łyżki masła
- parmezan
- świeże zioła
Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagniatamy, gdy będzie gładkie i elastyczne owijamy je w folie spożywcza i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: Dynię kroimy na większe kawałki, rozkładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Całość posypujemy solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do momentu, aż dynia zmięknie. Używając łyżki oddzielamy miękką, upieczoną dynie od twardej skóry i blendujemy na gładki mus, w trakcie dodajemy ciasteczka. Powstały mus łączymy z serem, parmezanem i obficie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto cienko wałkujemy, co jakiś czas podsypujemy blat mąką, aby ciasto nie przyklejało się od spodu. Pierwszy rozwałkowany cienko blat układamy na formie do ravioli i przy pomocy rękawa cukierniczego napełniamy farszem formę. Rozwałkowanym cienko drugim blatem przykrywamy formę i przez kilkakrotne rolowanie wałkiem, łączymy brzegi ravioli. Wyjmujemy powstałe pierożki z foremki i powtarzamy czynność do wyczerpania składników. W osolonej, wrzącej wodzie gotujemy ravioli. Pierożki gotujemy partiami, po około 15 sztuk, czas gotowania to około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Ravioli wyławiamy łyżką cedzakową i umieszczamy w talerzach. Każdą porcję polewamy płynnym, rozgrzanym masłem i obficie posypujemy świeżo startym parmezanem. Od razu podajemy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.