Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim
Nadszedł maj, a wraz z nim sezon na świeże pachnące zioła i inne pyszności. Dziś przedstawiam w roli głównej czosnek niedźwiedzi. Nieczęsto można go nabyć (w Polsce jest rośliną chronioną), ale czasami, przy odrobinie szczęścia można go kupić z upraw. Aromat jest bardzo przyjemny, a smak nadzwyczaj delikatny. Nie bójcie się, nie zetkniecie się tu z ostrym smakiem czy zapachem czosnku! Sam makaron jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i w 100% pachnie wiosną. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży parmezan
- 50 g orzeszków piniowych
- sól
- pieprz świeżo mielony
Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, gdy lekko się zarumienią zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnie wlewamy oliwę i lekko podsmażamy czosnek niedźwiedzi posiekany w cienkie paski, solimy. Ciągle mieszamy, aby liście się nie spaliły, są bardzo delikatne i nie potrzebują zbyt długiej obróbki. Do zawartości patelni dodajemy odcedzony makaron i orzeszki, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i ścieramy na wierzch wiórki parmezanu, prószymy świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.