6 maj 2016

Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim

spaghetti-z-czosnkiem-niedzwiedzim

Nadszedł maj, a wraz z nim sezon na świeże pachnące zioła i inne pyszności. Dziś przedstawiam w roli głównej czosnek niedźwiedzi. Nieczęsto można go nabyć (w Polsce jest rośliną chronioną), ale czasami, przy odrobinie szczęścia można go kupić z upraw. Aromat jest bardzo przyjemny, a smak nadzwyczaj delikatny. Nie bójcie się, nie zetkniecie się tu z ostrym smakiem czy zapachem czosnku! Sam makaron jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i w 100% pachnie wiosną. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży parmezan
  • 50 g orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, gdy lekko się zarumienią zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnie wlewamy oliwę i lekko podsmażamy czosnek niedźwiedzi posiekany w cienkie paski, solimy. Ciągle mieszamy, aby liście się nie spaliły, są bardzo delikatne i nie potrzebują zbyt długiej obróbki. Do zawartości patelni dodajemy odcedzony makaron i orzeszki, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i ścieramy na wierzch wiórki parmezanu, prószymy świeżo mielonym pieprzem.

spaghetti-z-czosnkiem-niedzwiedzim

spaghetti-z-czosnkiem-niedzwiedzim

czosnek-niedzwiedzi

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *