Makaron z makiem i bakaliami
Makaron z bakaliami to idealny pomysł na wigilijny stół. To danie może być pyszną alternatywą dla bożonarodzeniowych wypieków, a także tradycyjnej kuti. Jest smaczne, słodkie i bardzo aromatyczne dzięki sporej zawartości bakalii. Pamiętajcie, że maku nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Symbolizuje płodność i zapewnia dostatek na cały rok. Zatem zachęcam wszystkich do przygotowania w te Święta pysznych kokardek z makiem i bakaliami.
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki
- 1 szklanka maku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów
- 50 g suszonych moreli
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g suszonej żurawiny
Mak płuczemy na sitku, a następnie przelewamy kilkakrotnie wrzątkiem. Dokładnie odsączamy i mielimy w maszynce na drobnym sitku. Rozpuszczamy w rondelku miód i dodajemy do niego mak, dokładnie ucieramy. Dodajemy rodzynki (wcześniej namoczone we wrzątku), posiekane orzechy, pokrojone morele, żurawinę, skórkę pomarańczową. Powstałą masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy stale mieszając przez około 5 minut. Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy jest ugotowany, dokładnie go odcedzamy, a gdy lekko ostygnie, łączymy z masą makową. Makaron można podawać schłodzony lub w wersji na ciepło.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.