22 grudzień 2015

Makaron z makiem i bakaliami

makaron-z-bakaliami

Makaron z bakaliami to idealny pomysł na wigilijny stół. To danie może być pyszną alternatywą dla bożonarodzeniowych wypieków, a także tradycyjnej kuti. Jest smaczne, słodkie i bardzo aromatyczne dzięki sporej zawartości bakalii. Pamiętajcie, że maku nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Symbolizuje płodność i zapewnia dostatek na cały rok. Zatem zachęcam wszystkich do przygotowania w te Święta pysznych kokardek z makiem i bakaliami.

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki
  • 1 szklanka maku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g suszonej żurawiny

Mak płuczemy na sitku, a następnie przelewamy kilkakrotnie wrzątkiem. Dokładnie odsączamy i mielimy w maszynce na drobnym sitku. Rozpuszczamy w rondelku miód i dodajemy do niego mak, dokładnie ucieramy. Dodajemy rodzynki (wcześniej namoczone we wrzątku), posiekane orzechy, pokrojone morele, żurawinę, skórkę pomarańczową. Powstałą masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy stale mieszając przez około 5 minut. Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy jest ugotowany, dokładnie go odcedzamy, a gdy lekko ostygnie, łączymy z masą makową. Makaron można podawać schłodzony lub w wersji na ciepło.

kluski-z-makiem

makaron-z-makiem

kluski-z-makiem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *