Makaronowe muszle z salsą miętowo-truskawkową
Gdy przychodzą ciepłe miesiące i na każdym rogu sprzedają truskawki, trzeba koniecznie się nimi zajadać! Uwielbiam je ze śmietaną i cukrem, w ciastach, ale także z makaronami. Dziś truskawkowa wersja z miętą i gorzką czekoladą. Połączenie bardzo klasyczne, ale jakże smaczne. Smacznego!
Składniki:
- 10 muszli makaronowych
- 1/2 kg truskawek
- 1/4 szklanka listków świeżej mięty
- 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Muszlę obgotowujemy we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i układamy na czystej ściereczce otworem do dołu, aby ostygły i pozbyły się całej wody z gotowania. Truskawki dokładnie myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w drobną kostkę. Mięte dokładnie siekamy, łączymy z truskawkami, dodajemy cukier puder i 2 szczypty cynamonu, mieszamy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej∗, gdy będzie płynna, za pomocą pędzelka silikonowego bądź łyżki możemy wykonać kilka kleksów na talerzu. Muszle nadziewamy salsą i układamy na czekoladzie. Całość przyozdabiamy jogurtem i miętą, można wszystko lekko oprószyć cynamonem i dodać listki mięty.
∗Kąpiel wodna -połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej.
∗∗Czekoladę możemy również roztopić w mikrofalówce. Umieszczamy posiekaną czekoladę w szklanej miseczce i wkładamy do mikrofali nastawiając średnią moc i czas mniej więcej 1 minuty. Po tym czasie wyjmujemy miseczkę, mieszamy czekoladę i umieszczamy z powrotem w mikrofali na kilka 15-20 sekundowych sesji, mieszając po każdej z nich.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.