31 sierpień 2017

Pomidorowe spaghetti z oliwkami, anchois i kaparami

spaghetti-pomodoro

Pomidorowe spaghetti to ukoronowanie lata. Wrzesień i jesień za pasem, zatem trzeba jeszcze nacieszyć się smakiem pysznych, dojrzałych w słońcu pomidorów i świeżymi ziołami. Pomysł z chrupiącą bułką uważam za rewelacyjny, bardzo ciekawie komponuje się ze wszystkimi składnikami, a przy okazji sprawia, że danie jest niecodzienne i oryginalne. Koniecznie spróbujcie!

Składniki (4 osoby):

  • 4 fileciki anchois drobno posiekane
  • 300 g czarnych oliwek wydrylowanych i grubo posiekanych
  • 6 pomidorów śliwkowych obranych ze skórki i posiekanych
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobnych kaparów
  • 1½ szklanki świeżej pokruszonej białej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g makaronu spaghetti
  • świeża bazylia
  • pieprz świeżo mielony

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokruszona bułkę, obsmażamy stale mieszając, do zrumienienia i chrupiącej konsystencji. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy pokrojony w cienkie plastry czosnek, anchois i oliwki, obsmażamy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dokładamy pomidory i kapary i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos, zrumienioną bułkę, posiekaną bazylię i mieszamy. Przyozdabiamy świeżymi ziołami, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i od razu podajemy.

spaghetti-pomodoro_2

spaghetti-pomodoro_3

makaron-z-pomidorami

spaghetti-pomodoro_1

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *