Makaron pappardelle z łososiem i cukinią
Dzisiejsza propozycja to danie lekkie i zdrowe. Delikatny smak cukinii przełamuje dosyć intensywny, lekko słonawy smak łososia. Myślę, że każdy jest w stanie zrobić tę potrawę bo jest naprawdę super prosta, a jej przygotowanie to maksymalnie 20 minut. Zachęcam wszystkich fanów ryb, do wypróbowania przepisu
Składniki:
- 100 g makaronu pappardelle
- 1 cukinia średniej wielkości
- 150 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- pęczek kopru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki odcinamy wzdłuż warzywa cienkie plastry. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i obgotowujemy przez 1 minutę plastry cukinii. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, gdy jest al dente dokładnie odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię i makaron. Łososia tniemy na 2 cm kawałki i dodajemy do zawartości patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.