Makaron tagliatelle
Tagliatelle to włoski makaron pochodzący z regionu Emilia-Romagna, którego nazwa wywodzi się od włoskiego „tagliare” czyli kroić. Legenda głosi, że ten rodzaj makaronu został stworzony w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Esteułożona z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio w 1487 r. Zastanawiacie się jak wygląda idealne tagliatelle? 16 kwietnia 1972 roku „Confraternita del Tortellino i l’Accademia Italiana della Cucina” złożyły w Izbie Przemysłowo – Handlowej w Bolonii wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu. Sporządzony ze złota idealny wzorzec tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby. Zatem zachęcam Was do własnoręcznego wykonania perfekcyjnego tagliatelle!
Składniki: (na 500 g makaronu)
- 400 g mąki typu „00”
- 4 duże jajka
- 80 ml oliwy z oliwek
- duża szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja, sól i oliwę. Zagniatamy ciasto, jeśli jest taka potrzeba, można dodać trochę ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolite i z łatwością odklejać się od ścianek miski. Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 2 godziny, aby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie rozwałkowujemy małe ilości ciasta w maszynce do makaronu ( można również to zrobić za pomocą wałka na grubość około 3 mm.), przy pomocy noża, (lub specjalnej nakładki do cięcia tagliatelle w maszynce) kroimy makaron. Wstążki tagliatelle mają szerokość około 0,65 -1 cm. Makaron suszymy około 2 -3 godziny na stolnicy oprószonej mąką, świeży makaron można przechowywać w lodówce do 4 dni. Jeśli wydłużymy czas suszenia do 12-14 godzin w temperaturze pokojowej, otrzymamy makaron, który można przechowywać tak długo, jak makaron gotowy, kupowany w sklepie. Należy wówczas przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.