Ravioli z królikiem
Ravioli z mięsem królika to świetna, uniwersalna propozycja, która daje nieskończenie dużo możliwości. Świetnie pasują jako dodatek do bulionu czy innej warzywnej zupy. Doskonale współgrają z sosami na bazie śmietany np. warto zerknąć po przepis na sos koperkowy czy kurkowy. Jeśli wolimy prostszą wersję, ale równie smaczną, to świeżo ugotowane ravioli wystarczy po prostu oprószyć parmezanem i polać gorącym, stopionym masłem. SMACZNEGO!
Składniki:
Ravioli:
(Ciasto):
- 2 szklanki mąki typu „00”
- 3 żółtka
- ciepła woda
- sól
- 1 łyżka oliwy
(Farsz):
- mięso z ugotowanej tuszki z królika
- ugotowane warzywa ( 1 marchew, 1 pietruszka, ¼selera)
- 2 ząbki czosnku
- sol, pieprz
- 40 g stopionego, chłodnego masła
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta to dodajemy trochę ciepłej wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Mięso oddzielone od kości wkładamy do malaksera, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone, ugotowane warzywa i całość miksujemy na gładką masę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy masło i wklepujemy je w farsz (najlepiej zrobić to ręką). Odstawiamy farsz na 30 minut do lodówki, aby się schłodził. Ciasto na ravioli dzielimy na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy, cienko rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy wykrawaczki lub małej szklanki wycinamy krążki na ravioli. Na każdym krążku umieszczamy małą łyżeczkę farszu, zaklejamy ravioli na pół, a następnie łączymy z sobą dwa rogi i powstaje nam ravioli. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 – 4 minuty.
Ravioli można podać jako dodatek do bulionu (http://www.mojemakarony.pl/bulion-z-krolika-z-rzezucha-i-miesnymi-ravioli/), lub po prostu polać je gorącym roztopionym masłem z szałwią. Świetnie będą smakowały z sosem koperkowym czy kurkowym.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.