29 Marzec 2018

Ravioli z królikiem

ravioli-z-krolikiem

Ravioli z mięsem królika to świetna, uniwersalna propozycja, która daje nieskończenie dużo możliwości. Świetnie pasują jako dodatek do bulionu czy innej warzywnej zupy. Doskonale współgrają z sosami na bazie śmietany np. warto zerknąć po przepis na sos koperkowy czy kurkowy. Jeśli wolimy prostszą wersję, ale równie smaczną, to świeżo ugotowane ravioli wystarczy po prostu oprószyć parmezanem i polać gorącym, stopionym masłem. SMACZNEGO! 

Składniki:

Ravioli:

(Ciasto):

  • 2 szklanki mąki typu „00”
  • 3 żółtka
  • ciepła woda
  • sól
  • 1 łyżka oliwy

(Farsz):

  • mięso z ugotowanej tuszki z królika
  • ugotowane warzywa ( 1 marchew, 1 pietruszka, ¼selera)
  • 2 ząbki czosnku
  • sol, pieprz
  • 40 g stopionego, chłodnego masła

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta to dodajemy trochę ciepłej wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut.  Mięso oddzielone od kości wkładamy do malaksera, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone, ugotowane warzywa i całość miksujemy na gładką masę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy masło i wklepujemy je w farsz (najlepiej zrobić to ręką). Odstawiamy farsz na 30 minut do lodówki, aby się schłodził. Ciasto na ravioli dzielimy na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy, cienko rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy wykrawaczki lub małej szklanki wycinamy krążki na ravioli. Na każdym krążku umieszczamy małą łyżeczkę farszu, zaklejamy ravioli na pół, a następnie łączymy z sobą dwa rogi i powstaje nam ravioli. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 – 4 minuty.

Ravioli można podać jako dodatek do bulionu (http://www.mojemakarony.pl/bulion-z-krolika-z-rzezucha-i-miesnymi-ravioli/), lub po prostu polać je gorącym roztopionym masłem z szałwią. Świetnie będą smakowały z sosem koperkowym czy kurkowym.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *