Pappardelle w sosie śmietanowym z porem i kurkami
Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym to chyba najprostsza i najbardziej znana propozycja makaronu z tymi grzybami. Nie jest to danie wymyślne, lecz nie można mu odmówić aromatu i głębokiego smaku, co sprawia że to danie fantastycznie wpisuje się w kanony letniego obiadu, czy kolację z zimnym kieliszkiem białego wina. Błyskawiczne w przygotowaniu, zachwyci swoją prostotą i smakiem
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu pappardelle
- 200 g świeżych kurek
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30%
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- parmezan
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora pociętego w cienkie piórka. Po około dwóch minutach smażenia dodajemy dokładnie oczyszczone kurki i smażymy razem do miękkości, przez około 8 minut (jeśli na patelni jest zbyt sucho, możemy dodać 2-3 łyżki wody). Gdy grzyby i por są miękkie, dolewamy śmietanę, obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu dodajemy go do zawartości patelni i łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.