7 sierpień 2018

Pappardelle w sosie śmietanowym z porem i kurkami

makaron-z-kurkami

Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym to chyba najprostsza i najbardziej znana propozycja makaronu z tymi grzybami. Nie jest to danie wymyślne, lecz nie można mu odmówić aromatu i głębokiego smaku, co sprawia że to danie fantastycznie wpisuje się w kanony letniego obiadu, czy kolację z zimnym kieliszkiem białego wina. Błyskawiczne w przygotowaniu, zachwyci swoją prostotą i smakiem :-) 

Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora pociętego w cienkie piórka. Po około dwóch minutach smażenia dodajemy dokładnie oczyszczone kurki i smażymy razem do miękkości, przez około 8 minut (jeśli na patelni jest zbyt sucho, możemy dodać 2-3 łyżki wody).  Gdy grzyby i por są miękkie, dolewamy śmietanę, obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu dodajemy go do zawartości patelni i łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

makaron-z-kurkami

makaron-z-grzybami

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *