28 Maj 2019

Zupa z białych szparagów z makaronem i oliwą truflową

zupa-szparagowa

Zupa z białych szparagów jest bardzo delikatna i aromatyczna. Przygotowana z zaledwie kilku składników stanowi niezwykle pyszną obiadową propozycję dla całej rodziny. Najczęściej można spotkać zupę – krem szparagową, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu, bo podejrzewam, że to naprawdę wyjątkowa propozycja podania białych szparagów.

W tym miejscu gorąco dziękuję mojej kochanej Ewie, za pomysł i inspirację na tworzenie tejże zupy :-)

Trochę dodałam od siebie i myślę, że wyszło doskonale. Białe wino, białe szparagi, oliwa z białymi truflami i to zamknięte w jednej zupie z moim kochanym makaronem…

Cieszmy się szparagami ile tylko można! Sezon na nie, jest stanowczo za krótki :-)

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów
  • 150 g ugotowanego makaronu (użyłam makaronu orecchiette)
  • 1 szalotka
  • 30 g masła
  • 1 litr bulionu drobiowego (ewentualnie warzywnego)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
  • 100 – 150 ml śmietany 30 %

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oliwy truflowej
  • posiekany szczypiorek

zupa-szparagowa

 

zupa-z-bialych-szparagow_2

 

zupa-z-bialych-szparagow_3

 

Szparagi myjemy i obieramy (obieranie zaczynamy tuż pod główką szparaga). Odcinamy zdrewniałe końcówki (mniej więcej w 1/3 długości). Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szparagi kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku roztapiamy masło  i wrzucamy szalotkę i szparagi. Podsmażamy, aż się zarumienią, ciągle mieszamy, aby warzywa się nie przypaliły. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Dolewamy bulion, i gotujemy zupę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy całość pieprzem, solą i dolewamy śmietanę kremówkę. Gotujemy zupę jeszcze przez około 5 minut, a następnie rozlewamy do miseczek z wcześniej ugotowanym makaronem. Wierzch zupy dekorujemy posiekanym szczypiorem i skrapiamy oliwą truflową.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *