28 maj 2019

Zupa z białych szparagów z makaronem i oliwą truflową

zupa-szparagowa

Zupa z białych szparagów jest bardzo delikatna i aromatyczna. Przygotowana z zaledwie kilku składników stanowi niezwykle pyszną obiadową propozycję dla całej rodziny. Najczęściej można spotkać zupę – krem szparagową, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu, bo podejrzewam, że to naprawdę wyjątkowa propozycja podania białych szparagów.

W tym miejscu gorąco dziękuję mojej kochanej Ewie, za pomysł i inspirację na tworzenie tejże zupy :-)

Trochę dodałam od siebie i myślę, że wyszło doskonale. Białe wino, białe szparagi, oliwa z białymi truflami i to zamknięte w jednej zupie z moim kochanym makaronem…

Cieszmy się szparagami ile tylko można! Sezon na nie, jest stanowczo za krótki :-)

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów
  • 150 g ugotowanego makaronu (użyłam makaronu orecchiette)
  • 1 szalotka
  • 30 g masła
  • 1 litr bulionu drobiowego (ewentualnie warzywnego)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
  • 100 – 150 ml śmietany 30 %

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oliwy truflowej
  • posiekany szczypiorek

zupa-szparagowa

 

zupa-z-bialych-szparagow_2

 

zupa-z-bialych-szparagow_3

 

Szparagi myjemy i obieramy (obieranie zaczynamy tuż pod główką szparaga). Odcinamy zdrewniałe końcówki (mniej więcej w 1/3 długości). Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szparagi kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku roztapiamy masło  i wrzucamy szalotkę i szparagi. Podsmażamy, aż się zarumienią, ciągle mieszamy, aby warzywa się nie przypaliły. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Dolewamy bulion, i gotujemy zupę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy całość pieprzem, solą i dolewamy śmietanę kremówkę. Gotujemy zupę jeszcze przez około 5 minut, a następnie rozlewamy do miseczek z wcześniej ugotowanym makaronem. Wierzch zupy dekorujemy posiekanym szczypiorem i skrapiamy oliwą truflową.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *