Zupa z białych szparagów z makaronem i oliwą truflową
Zupa z białych szparagów jest bardzo delikatna i aromatyczna. Przygotowana z zaledwie kilku składników stanowi niezwykle pyszną obiadową propozycję dla całej rodziny. Najczęściej można spotkać zupę – krem szparagową, więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu, bo podejrzewam, że to naprawdę wyjątkowa propozycja podania białych szparagów.
W tym miejscu gorąco dziękuję mojej kochanej Ewie, za pomysł i inspirację na tworzenie tejże zupy
Trochę dodałam od siebie i myślę, że wyszło doskonale. Białe wino, białe szparagi, oliwa z białymi truflami i to zamknięte w jednej zupie z moim kochanym makaronem…
Cieszmy się szparagami ile tylko można! Sezon na nie, jest stanowczo za krótki
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek szparagów
- 150 g ugotowanego makaronu (użyłam makaronu orecchiette)
- 1 szalotka
- 30 g masła
- 1 litr bulionu drobiowego (ewentualnie warzywnego)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sól, biały pieprz
- 100 – 150 ml śmietany 30 %
Dodatkowo:
- 4 łyżki oliwy truflowej
- posiekany szczypiorek
Szparagi myjemy i obieramy (obieranie zaczynamy tuż pod główką szparaga). Odcinamy zdrewniałe końcówki (mniej więcej w 1/3 długości). Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szparagi kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy szalotkę i szparagi. Podsmażamy, aż się zarumienią, ciągle mieszamy, aby warzywa się nie przypaliły. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Dolewamy bulion, i gotujemy zupę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy całość pieprzem, solą i dolewamy śmietanę kremówkę. Gotujemy zupę jeszcze przez około 5 minut, a następnie rozlewamy do miseczek z wcześniej ugotowanym makaronem. Wierzch zupy dekorujemy posiekanym szczypiorem i skrapiamy oliwą truflową.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.