Zupa truskawkowa z pomarańczą i kluseczkami serowymi
Przedstawiam idealną zupę na sezon truskawkowy. Przepis znalazłam w jednej z gazet kulinarnych, które namiętnie kupuję i lubię wielokrotnie wertować. Uważam, że smak truskawek został wspaniale połączony z nutą kardamonu i wanilii oraz cytrusami. Kluseczki są delikatne i naprawdę smaczne. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 6 łyżek cukru
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml soku z pomarańczy
- 50 ml soku z cytryny
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- cukier puder do posypania
Na suchej patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i sokami, dorzucamy rozkrojony strąk wanilii, miąższ z niego oraz kardamon. Gotujemy 15 min, studzimy. 80 dag oczyszczonych truskawek miksujemy, mieszamy z przecedzonym syropem cytrusowym, dokładnie mieszamy, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Odłożone truskawki kroimy na ćwiartki, rozkładamy do talerzy, zalewamy zimną zupą. Do każdej porcji wkładamy po 3 kluseczki, oprószamy resztą skórki z cytryny oraz cukrem pudrem.
Kluseczki cytrynowe z twarogiem: http://www.mojemakarony.pl/kluseczki-cytrynowe-z-twarogiem/
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.