Rosół z kaczki
W ostatnią niedzielę listopada zapraszam wszystkich na pyszny, rozgrzewający rosół z kaczki. Jesień to czas, kiedy gęsina i kaczka smakują najlepiej, zatem warto wykorzystywać je w różnych przepisach. W moim rodzinnym domu rosół z kaczki nie występował, dlatego jakoś długo zwlekałam, zanim go przygotowałam, ale niepotrzebnie się obawiałam – jest pyszny. Przygotowując tę zupę wybierzcie mięso kaczki, które nie jest zbyt tłuste, jeśli chcecie możecie usunąć z mięsa skórę, wtedy zupa będzie w sam raz. To ciekawa odmiana od coniedzielnego rosołu z kurczaka, myślę że Wam również przypadnie do gustu.
Składniki:
- mięso kaczki : 1 szyja (bez skóry), 1 noga, 1 skrzydło
- 5 marchwi
- 2 korzenia pietruszki
- 1/2 korzenia średniej wielkości selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 gałązka lubczyku
- pęczek pietruszki
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 litry zimnej wody
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaron wstążki
Warzywa korzenne obieramy; marchew i pietruszki kroimy w grube krążki, seler w 2 centymetrowe ćwiartki. Mięso opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą. Obraną cebulę w całości opalamy na gazie, lub pieczemy w piekarniku. Do garnka wkładamy warzywa i mięso kaczki, całość zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Natkę pietruszki i lubczyk związujemy nitką i wrzucamy do zupy. Garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy zupę, a następnie za pomocą łyżki zdejmujemy z powierzchni zupy powstałą pianę (szumowinę). Zmniejszamy gaz na bardzo mały, rosół przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania usuwamy pietruszkę i lubczyk, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Mięso wykładamy na talerz, obieramy z kości i skóry. Na talerze układamy wcześniej ugotowany makaron, kawałki ugotowanego w rosole mięsa i całość zalewamy rosołem i ugotowanymi warzywami. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.