27 listopad 2016

Rosół z kaczki

rosol

W ostatnią niedzielę listopada zapraszam wszystkich na pyszny, rozgrzewający rosół z kaczki. Jesień to czas, kiedy gęsina i kaczka smakują najlepiej, zatem warto wykorzystywać je w różnych przepisach. W moim rodzinnym domu rosół z kaczki nie występował, dlatego jakoś długo zwlekałam, zanim go przygotowałam, ale niepotrzebnie się obawiałam – jest pyszny. Przygotowując tę zupę wybierzcie mięso kaczki, które nie jest zbyt tłuste, jeśli chcecie możecie usunąć z mięsa skórę, wtedy zupa będzie w sam raz. To ciekawa odmiana od coniedzielnego rosołu z kurczaka, myślę że Wam również przypadnie do gustu.  

Składniki:

  • mięso kaczki : 1 szyja (bez skóry), 1 noga, 1 skrzydło
  • 5 marchwi
  • 2 korzenia pietruszki
  • 1/2 korzenia średniej wielkości selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • pęczek pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 litry zimnej wody
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • makaron wstążki

Warzywa korzenne obieramy; marchew i pietruszki kroimy w grube krążki, seler w 2 centymetrowe ćwiartki. Mięso opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą. Obraną cebulę w całości opalamy na gazie, lub pieczemy w piekarniku. Do garnka wkładamy warzywa i mięso kaczki, całość zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Natkę pietruszki  i lubczyk związujemy nitką i wrzucamy do zupy. Garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy zupę, a następnie za pomocą łyżki zdejmujemy z powierzchni zupy powstałą pianę (szumowinę). Zmniejszamy gaz na bardzo mały, rosół przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania usuwamy pietruszkę i lubczyk, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Mięso wykładamy na talerz, obieramy z kości i skóry.  Na talerze układamy wcześniej ugotowany makaron, kawałki ugotowanego w rosole mięsa i całość zalewamy rosołem i ugotowanymi warzywami. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *