Bulion z królika z rzeżuchą i mięsnymi ravioli
Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu, który wspaniale nadaje się na Wielkanocny obiad. U mnie to danie uświetniło Niedzielę Palmową i myślę, że na zbliżające się Święta również zawita na Waszych stołach. To prosta, smaczna i nieco inna propozycja podania rosołu. Po pierwsze, rosół jest zrobiony z królika, a poza tym podany jest z oryginalnymi mięsnymi ravioli, które smakują bajecznie. Życzę wszystkim smacznych Świąt!
Składniki:
Bulion:
- 1 tuszka z królika
- 2 marchewki
- cebula
- ¼ korzenia selera
- 1 cały por
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ziarna pieprzu czrnego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka lubczyku
- 1 łyżka soli
Ravioli:
(Ciasto):
- 2 szklanki mąki typu „00”
- 3 żółtka
- ciepła woda
- sól
- 1 łyżka oliwy
(Farsz):
- mięso z ugotowanej tuszki z królika (wykorzystuje mięso z rosołu)
- warzywa z ugotowanego bulionu ( 1 marchew, 1 pietruszka, seler)
- sol, pieprz
- 1 chochla rosołu
Dodatkowo:
- Rzeżucha do podania
W garnku umieszczamy królika podzielonego na części, wkładamy obrane warzywa korzenne, gałązki lubczyku i rozmarynu. Na palniku opalamy cebule i wrzucamy ją do zawartości garnka. Wszystko zalewamy 3 – 4 litrami wody, dodajemy pieprz, sól i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 – 3 godziny. Mięso i warzywa muszą być miękkie. Po tym czasie na dużym sicie przecedzamy rosół, tak aby pozostał nam czysty, klarowny bulion.
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta to dodajemy trochę ciepłej wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Mięso oddzielone od kości wkładamy do malaksera, dodajemy pokrojone, ugotowane warzywa i całość miksujemy na gładką masę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy trochę chłodnego bulionu i wklepujemy go w farsz najlepiej zrobić to ręką). Odstawiamy farsz na 30 minut do lodówki, aby się schłodził. Ciasto na ravioli dzielimy na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy, cienko rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy wykrawaczki lub małej szklanki wycinamy krążki na ravioli. Na każdym krążku umieszczamy małą łyżeczkę farszu, zaklejamy ravioli na pół, a następnie łączymy z sobą dwa rogi i powstaje nam ravioli. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 – 4 minuty. Odcedzamy, i umieszczamy w głębokich talerzach. Nalewamy gorącego bulionu i dekorujemy całość rzeżuchą.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.