Grzybowy ramen z grycznym makaronem soba
Mocno grzybowa, rozgrzewająca, jesienna zupa to rewelacyjna propozycja na tę porę roku. Jeśli lubicie tradycyjną grzybową, to posmakujcie wersji lekko orientalnej, bo jest naprawdę mocno interesująca. Sam azjatycki bulion, to już moc smaków, a do tego pyszne grzyby w takim połączeniu to naprawdę idealna kompozycja. Myślę, że ta zupa może zadowolić tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy nowych smaków. W jednej misce pieczarki, polskie podgrzybki, azjatyckie shitake, a wszystko zwieńczone gryczanym makaronem soba. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki (4 porcje):
Bulion:
- 6 grzybów shitaka
- 3 grzyby suszone (użyłam podgrzybki)
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4 goździki
- imbir ok 2 cm
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu teryaki
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 marchew
Dodatkowo:
- 200 g makaronu soba
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g groszku cukrowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150 g tofu ( 1 łyżeczka sosu sojowego + 1 łyżeczka cukru trzcinowego)
- 50 g pieczarek + kilka świeżych podgrzybków (opcjonalnie)
- świeża dymka do podania
Bulion: w garnku umieszczamy grzyby, przyprawy, obraną marchew pokrojoną w kawałki i cebulę. Trawę cytrynową miażdżymy trzonem noża i dorzucamy do pozostałych składników. Całość zalewamy 1½ litra wody i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut. Dodajemy sos sojowy, teryaki oraz cukier, podgrzewamy przez kolejne 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i przysmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, solimy. Gdy lekko się zarumienia, odstawiamy na talerz, a na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry tofu. Ze względu na bardzo neutralny smak tofu, możemy je doprawić cukrem i odrobiną sosu sojowego, przez co ser będzie bardziej wyrazisty. Przyrumieniony ser zdejmujemy z patelni. W małym garnku blanszujemy groszek. (Wystarczy na gorący, osolony wrzątek wrzucić groszek i poczekać 1 minutę, po tym czasie od razu groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą).
W osolonej wrzącej wodzie gotujemy makaron. Gdy jest już miękki, odcedzamy go na durszlaku i od razu rozkładamy do miseczek. Do każdej porcji dokładamy wcześniej przygotowane pieczarki, tofu, połówkę jajka i groszek. Całość zalewamy bulionem z grzybami. Każdą porcje posypujemy świeżo posiekaną dymką lub sezamem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.