Zupa owocowa z makaronem i sezonowymi owocami
Kolejny tydzień lipca zapowiada się słonecznie i gorąco, zatem zachęcam do posmakowania pysznej zupy. W tak upalne dni, warto spróbować czegoś chłodniejszego, owocowego i lekkiego. Pamiętajcie, że dania makaronowe mogą być smaczne, łatwe, przyjemne i OWOCOWE! Gotujcie i cieszcie się smakiem lata!
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 100 g malin
- 150 g jagód
- 1 laska wanilii
- 6 łyżek cukru
- świeża mięta
- 150 g makaronu typu kolanka
- jogurt naturalny
Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy, rabarbar kroimy na 2 cm kawałki, truskawki szypułkujemy. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą ponad poziom owoców, dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarna i dodajemy do zawartości garnka (laskę na czas gotowania również można dodać do zupy, tym sposobem zupa będzie bardziej aromatyczna). Gotujemy owoce przez około 20 minut, po tym czasie odcedzamy całość na drobnym sitku. Ugotowane owoce usuwamy, powstałą zupę – kompot studzimy w lodówce. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i przepłukujemy pod zimna wodą. Do miseczek rozkładamy ugotowany makaron. Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy świeże maliny, jagody i zalewamy zimną zupą. Przyozdabiamy jogurtem naturalnym i świeżą miętą.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.