23 Lipiec 2015

Zupa krem z pora z makaronem


zupa-krem-z-pora (2)

Pora na pora… Przyszła jesień, więc dawka witamin jest niezbędna! Por należy do grupy najstarszych jarzyn, do której należą cebula i czosnek. Posiada naturalne właściwości lecznicze i odżywcze. Smaczny i zdrowy, czego chcieć więcej?
Zupa ma naprawdę ciekawy smak. Por pod wpływem duszenia łagodnieje, więc zupa nie jest za ostra, jest w sam raz. Nie lubię zup zbyt mdłych, a w tej zupie seler i por naprawdę nadają charakteru. Uważam, że nic tak dobrze nie rozgrzewa i nie krzepi jesienią, jak dobra zupa. To czas, gdzie zupy królują w naszym domu :)

Składniki:

  • 4 średnie pory (bez zielonych twardych pióropuszy)
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 mały korzeń selera
  • ½ słodkiego jabłka
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30 % + łyżeczka do podania
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ugotowany drobny makaron

Pory dokładnie umyć, pokroić w dość cienkie talarki, udusić do miękkości na maśle. W garnku umieścić obrane ziemniaki i selera pokrojone w grube kawałki, jabłko obrane i pokrojone w średnia kostkę. Zalać wodą do połowy wysokości warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości. Dodać pory, połowę bulionu, śmietanę i mleko, dobrze doprawić i całość zmiksować. Powinna nam powstać konsystencja kremu – zupy, jeśli całość jest zbyt gęsta, można dodać pozostałą część bulionu. Zagotować, podawać w chłodne jesienne dni z pysznym makaronem, śmietanką i kolorowym pieprzem.

zupa-z-makaronem

zupa-krem-z-makaronem

krem-z-pora

Komentarze (1)

  1. Kredka:

    Bardzo smaczna i niesamowicie syta zupka- krem . Łatwa do przyrządzenia , efekt niesamowity a o walorach smakowych radzę przekonać się samemu
    PS mój chłopak-zawodowy „JEDZER” był zachwycony
    Polecamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *