20 marzec 2019

Ziemniaczane gnocchi z kremowym serowym sosem i orzechami

gnocchi

Gnocchi już same w sobie są wspaniałe i delikatne, a w połączaniu z  aksamitnym i obłędnie kremowym sosem z wyrazistą gorgonzolą to strzał w dziesiątkę! Mocno wyrazisty sos, chrupiące orzechy i aromatyczne zioła to świetne połączenie i idealna kompozycja na każdy dzień. Najlepiej danie spożywać w doborowym towarzystwie białego, schłodzonego wina. Gorąco polecam!

Składniki (6 porcji):

Gnocchi ziemniaczane:

  • 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Sos:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • świeża zioła do podania (może być bazylia, tymianek, rukola)

Gnocchi: Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Odcedzamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Przy pomocy deseczki do gnocchi  (lub przy pomocy widelca) formujemy gnocchi. Ciasto przykładamy do deseczki, lekko dociskamy, przesuwamy i rolujemy kluseczki. Wtedy powstają charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

Sos: Gorgonzolę kruszymy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę, starty parmezan i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą, a składniki dokładnie połączą. Doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy.

Orzechy kruszymy na drobniejsze kawałki i lekko przyrumieniamy na gorącej, patelni (bez tłuszczu), będą wówczas bardziej chrupiące.

Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

gnocchi

gnocchi-z-sosem-serowym_1

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *