Ziemniaczane gnocchi z kremowym serowym sosem i orzechami
Gnocchi już same w sobie są wspaniałe i delikatne, a w połączaniu z aksamitnym i obłędnie kremowym sosem z wyrazistą gorgonzolą to strzał w dziesiątkę! Mocno wyrazisty sos, chrupiące orzechy i aromatyczne zioła to świetne połączenie i idealna kompozycja na każdy dzień. Najlepiej danie spożywać w doborowym towarzystwie białego, schłodzonego wina. Gorąco polecam!
Składniki (6 porcji):
Gnocchi ziemniaczane:
- 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- duża szczypta soli
Sos:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 50 g drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- garść wyłuskanych orzechów włoskich
- świeża zioła do podania (może być bazylia, tymianek, rukola)
Gnocchi: Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Odcedzamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Przy pomocy deseczki do gnocchi (lub przy pomocy widelca) formujemy gnocchi. Ciasto przykładamy do deseczki, lekko dociskamy, przesuwamy i rolujemy kluseczki. Wtedy powstają charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
Sos: Gorgonzolę kruszymy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę, starty parmezan i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą, a składniki dokładnie połączą. Doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy.
Orzechy kruszymy na drobniejsze kawałki i lekko przyrumieniamy na gorącej, patelni (bez tłuszczu), będą wówczas bardziej chrupiące.
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.