Kluseczki ,,leniwe”
Mogłoby się wydawać, że zrobienie kluseczek jest niesamowicie pracochłonne – nic bardziej mylnego! Te „leniwe” są idealne dla leniwych, którzy niekoniecznie lubią wielogodzinne stanie przy garach. Sami zobaczcie- ilość składników naprawdę nieduża, a jaki efekt! Własnoręcznie uturlane, pyszne pachnące, pulchniutkie kluseczki smakują najlepiej, gdy przygotuje się je własnoręcznie. Domownicy zasypią Was komplementami, a Wy pękniecie z dumy i zachwytu nad tym prostym, ale jakże wdzięcznym daniem. Zachęcam wszystkich nieprzekonanych.
Składniki:
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- śmietana 12%
- łyżka cukru pudru
- szczypta cynamonu
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak, aby nie było grudek). Oddzielamy białko od żółtka, białko ubijamy na sztywną pianę. Łączmy twaróg z żółtkiem i białkiem, dosypujemy mąkę i sól, i wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnicę oprószamy mąka i wykładamy na nią ciasto. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodajemy mąkę pszenną. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby móc uformować wałki i odciąć z nich nieduże kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluseczki. Gotujemy jeszcze 1 minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy bułkę tarta i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy masło i polewamy kluseczki bułką z masłem. Na koniec nasze „leniwe” można posypać cukrem pudrem, oraz podać ze śmietaną posypaną cynamonem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.