31 marzec 2016

Kluseczki ,,leniwe”

leniwe

Mogłoby się wydawać, że zrobienie kluseczek jest niesamowicie pracochłonne – nic bardziej mylnego! Te „leniwe” są idealne dla leniwych, którzy niekoniecznie lubią wielogodzinne stanie przy garach. Sami zobaczcie- ilość składników naprawdę nieduża, a jaki efekt! Własnoręcznie uturlane, pyszne pachnące, pulchniutkie kluseczki smakują najlepiej, gdy przygotuje się je własnoręcznie. Domownicy zasypią Was komplementami, a Wy pękniecie z dumy i zachwytu nad tym prostym, ale jakże wdzięcznym daniem. Zachęcam wszystkich nieprzekonanych. 

Składniki:

  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • śmietana 12%
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak, aby nie było grudek). Oddzielamy białko od żółtka, białko ubijamy na sztywną pianę. Łączmy twaróg z żółtkiem i białkiem, dosypujemy mąkę i sól, i wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnicę oprószamy mąka i wykładamy na nią ciasto. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodajemy mąkę pszenną. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby móc uformować wałki i odciąć z nich nieduże kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluseczki. Gotujemy jeszcze 1 minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy bułkę tarta i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy masło i polewamy kluseczki bułką z masłem. Na koniec nasze „leniwe” można posypać cukrem pudrem, oraz podać ze śmietaną posypaną cynamonem.

leniwe

 

leniwe

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *